Stukje Stonehenge eindelijk teruggebracht

Een 90-jarige arbeider heeft 61 jaar een stukje Stonehenge in bezit gehad, waarvan het bestaan vrijwel was vergeten. Volgens onderzoekers kan het worden gebruikt om de herkomst van de mysterieuze stenen te herleiden.

De 90-jarige Roger Phillips was te zwak om naar Engeland te reizen. Daarom brachten zijn zonen het stuk steen terug.

Een stuk steen van Stonehenge is teruggebracht naar het monument uit de bronstijd in Engeland. Het werd 61 jaar geleden verwijderd door een boormedewerker.

Enorme stenen met staal versterkt

In 1958 moesten archeologen drie omgevallen stenen blokken van het monument weer overeind zetten. Maar voordat ze dat deden, controleerden ze of de twee verticale blokken de loodzware dwarsligger die erbovenop zou komen, konden dragen.

Scheuren in het steen duidden erop dat de stenen waren aangetast. Het bedrijf Van Moppes boorde daarom drie cilinders van 106 centimeter lang en 2,5 centimeter breed uit de steen om de blokken met stalen buizen te kunnen versterken. Niemand maakte zich druk om de drie resterende stukjes Stonehenge – ze werden beschouwd als afvalmateriaal.

Boormedewerker nam resten mee

Nu blijkt dat een boormedewerker van Van Moppes, Roger Phillips, een van de cilinders mee naar huis nam en hem daar jaren had liggen. Hij hield het stuk steen zelfs toen hij in 1976 naar de VS emigreerde.

‘Het laatste wat we hadden verwacht, was een telefoontje van een man in de VS die een stukje Stonehenge had,’ vertelt Heather Sebire, de curator van het monument.

Tegenwoordig is het uitgesloten dat er nog zo diep in het 4500 jaar oude monument mag worden geboord. Chemische analyses van het teruggevonden stuk steen kunnen daarom meer inzicht geven in de herkomst van de steen en de oorsprong van Stonehenge.