Ontmoet de echte Indiana Jones

In 1911 werd de mysterieuze ruïnestad Machu Picchu ontdekt. De man achter de ontdekking was een Amerikaanse avonturier en geoloog.

Hiram Bingham kwam in 1911 naar Peru om de ruïnes van Vilcabamba te zoeken - het laatste toevluchtsoord van de Inca's in de jaren na de Spaanse verovering. Na een uitputtende tocht ontmoette hij een man die een aantal mooie ruïnes wist te liggen. Bingham was voorzichtig, want de man was duidelijk dronken. Toch liet hij hem voorgaan, en tot zijn grote verbazing ontdekte hij de best bewaarde Incastad, Machu Picchu.

Bingham werd beroemd door deze ontdekking, vooral dankzij de meer dan 700 foto's die hij nam van de vergeten stad - voordat de jungle werd weggehaald en daarna, toen de precieze contouren te zien waren.

Vele jaren later zou Bingham ook de inspiratiebron worden voor de filmheld Indiana Jones. Net als de filmheld was Bingham professor in de archeologie aan een universiteit in Connecticut.

De ruïnestad Machu Picchu bleek later een vakantieparadijs voor de Inca's geweest te zijn tussen 1450 en 1470. Hier hadden de Incakoningen hun eigen privédouche, en konden ze tussen duizenden bloemen relaxen en hun contact met de hemel- en berggoden onderhouden.