Shutterstock

Onthulling: Eiffeltoren is een en al roest

Uit een gelekt rapport blijkt dat het symbool van Parijs toe is aan een grondige renovatie – maar er gebeurt niets.

Toen de Eiffeltoren in Parijs in 1889 voltooid was, zei Gustave Eiffel, wiens bedrijf de bouw had gedaan: ’Verf is het belangrijkste middel om een metalen constructie te beschermen.’ Verf voorkomt namelijk roestvorming. ’Het is essentieel om roest te voorkomen,’ zei hij ook.

Maar dat is duidelijk mislukt.

Een uitgelekt rapport van deskundige ingenieurs onthult dat de Eiffeltoren totaal verroest is en een grondige renovatie nodig heeft. Zoals een anonieme medewerker van de Eiffeltoren het uitdrukt: ’Het is eenvoudig. Als Gustave Eiffel dit zag, zou hij spontaan een rolberoerte krijgen.’

Maar in plaats van een grondige renovatie ondergaat de Eiffeltoren momenteel een schilderbeurt van 60 miljoen euro, in het kader van de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs zullen worden gehouden.

In het kader van de Olympische Spelen in Parijs in 2024 zou 30% van de Eiffeltoren opnieuw worden geverfd, maar door vertragingen tijdens de coronapandemie is nog maar 5% gedaan.

© Krzysztof Pazdalski / Shutterstock

Toren kan instorten

Als de conclusies van het uitgelekte rapport kloppen, kan de Parijse bezienswaardigheid door roest zozeer beschadigd zijn dat de 10.100 ton wegende toren, die elk jaar zeven miljoen bezoekers trekt, kan instorten. De verf kan schade alleen voorkomen, en niet herstellen, aldus het rapport.

Het is niet de eerste keer dat de duurzaamheid van de Eiffeltoren in de publieke belangstelling staat. In 1925 hoorde de fraudeur Robert V. Miller dat het gemeentebestuur van Parijs de toren wilde slopen – waarna hij hem probeerde te verkopen.

Het bedrijf dat de Eiffeltoren beheert heeft eerder geweigerd de toren te sluiten, omdat het dan te veel entreegeld zou mislopen.