Mount Rushmore

Mount Rushmore werd gebouwd in vijf stappen

Het uithouwen van de vier reusachtige presidentenhoofden in graniet was een enorme klus, waar uitgebreide voorbereidingen, gigantische modellen van gips en heel veel dynamiet bij kwamen kijken.

Het uithouwen van de vier reusachtige presidentenhoofden in graniet was een enorme klus, waar uitgebreide voorbereidingen, gigantische modellen van gips en heel veel dynamiet bij kwamen kijken.

Bridgeman

1. Zoek de juiste locatie

De eerste stap was een geschikte berg vinden voor het monument. Borglum had eerst een nabijgelegen granietformatie op het oog, maar deze rots bleek van slechte kwaliteit. Daarom viel de keus op Mount Rushmore.

2. Maak een model

Borglum maakte gipsmodellen van de gezichten op basis van maskers en schilderijen. Soms werden de kleinere modellen op de berg gehesen, zodat de werklui ze beter konden zien. Borglum raadde de mannen aan met hun ogen dicht de modellen te bevoelen, om de contouren in hun vingers te krijgen.

3. Breng het model over op Mount Rushmore

De modellen hadden een schaal van 1:12, dus 1 cm op het model was 12 cm op de berg. Borglum ging als volgt te werk om het model te ‘vertalen’ naar de berg:

  • Een metalen stang wordt op het model geplaatst. Onder aan de stang zitten een gradenboog en een liniaal om de hoek te meten vanaf de middenas.

  • Een paslood hangt aan de liniaal. Het kan heen en weer en op en neer bewegen en daarmee afstanden meten.

  • De getallen worden vermenigvuldigd met 12 en overgebracht op de sculpturen op Mount Rushmore via een vergelijkbaar mechanisme, dat boven op de berg staat.

4. Geef de vier sculpturen met dynamiet vorm

Met dynamiet werden grote rotsblokken verwijderd. Als de berg de vorm van een ei had, werden kleinere springladingen gebruikt om het gezicht in grove trekken vorm te geven. Borglum bekeek de sculpturen steeds vanuit alle hoeken, zodat de gezichten er zo natuurgetrouw mogelijk uit kwamen te zien.

5. Vervolmaak de gezichten

Als de hoofden ruwweg hun vorm hadden, werd de overtollige rots weggehaald met onder andere boren en pneumatische hamers. Vooral aan de ogen besteedde Borglum aandacht.

Anders dan in die tijd gebruikelijk hadden Borglums werken geen lege oogkassen. Om de ogen te laten leven, hakte de beeldhouwer zuiltjes uit voor de pupillen. Van afstand zien de ogen er daardoor levensecht uit.

Lees het hele verhaal over de totstandkoming van Mount Rushmore en de vele beproevingen waarvoor de beeldhouwer zich gesteld zag.