In 1927 floreerde de Amerikaanse economie en gaven veel burgers hun geld uit aan onder meer auto’s en reizen. De nieuwe reislust bood ondernemende zakenlieden de kans om veel geld te verdienen aan toerisme.
Tot 1941 werkten 400 arbeiders aan een granieten sculptuur met vier presidenten. Lees het verhaal over het monument Mount Rushmore – van het idee tot de inwijding.
Beeldhouwer Borglum is onder indruk van Mount Rushmore
Betoverend is een groot woord. Maar het was precies wat Gutzon Borglum dacht toen hij in september 1925 voor het eerst de 1745 meter hoge granieten rots Mount Rushmore beklom.
De berg was anders dan de omliggende rotsen, dat was hem meteen opgevallen. Het oppervlak was rond en glooiend, alsof de gezichten die Borglum er in opdracht van de staat South Dakota in zou gaan uithakken, er al in verborgen lagen.
Vanaf de top keek Borglum uit over vijf staten, en zo ver het oog reikte zag hij bos en velden – een overweldigend uitzicht. De rots was perfect gelegen. ‘Alleen de Almachtige kan mij nog beletten deze klus te klaren,’ verklaarde de beeldhouwer opgewonden.
Hij zou zijn enthousiasme hard nodig hebben. Want de vervaardiging van het gigantische monument voor vier van de beroemdste presidenten van de VS zou bepaald niet zonder slag of stoot gaan.
Afbrokkelende rotsblokken, de grootste economische crisis in de geschiedenis van de VS en een dreigende wereld-oorlog waren slechts een paar van de beproevingen die Borglum doorstond in de 16 jaar die het hem kostte om dit nationale pronkstuk te bouwen.

De beeldhouwer was berucht om zijn veelvuldige woedeaanvallen.
Borglum was driftkop
De schepper van het monument Mount Rushmore, Gutzon Borglum, stond niet alleen bekend als een bekwame beeldhouwer, maar ook als een idioot. Toen Borglum in 1924 in Georgia aan een monument werkte, was hij dominant, manipulatief en labiel.
De veelvuldige ruzies met zijn collega’s groeiden uit tot een persoonlijke vete en uiteindelijk sloegen bij Borglum de stoppen door en vernielde hij al zijn modellen.
Zijn werkgever deed aangifte bij de politie en verlangde een hoge schadevergoeding, maar toen was Borglum inmiddels al over de staatsgrens gevlucht.
Toeristen voor Mount Rushmore moeten de staat redden
Mount Rushmore was geen voor de hand liggende keuze om een nationaal monument te worden. Tot vijftig jaar terug hoorde de berg niet eens bij de VS, want volgens een verdrag uit 1868 zou het gebied ‘voor eeuwig’ in bezit zijn van de lokale Sioux-indianen.
‘Voor eeuwig’ bleek echter te duren tot er goud werd gevonden.

De lokale indianen waren fel tegen de sculpturen op Mount Rushmore, omdat het gebied voor hen heilig was. Uit protest begonnen ze in 1948 aan een sculptuur van opperhoofd Crazy Horse op 40 kilometer van Mount Rushmore. Het monument moet 170 meter hoog worden, maar tot op heden is alleen het gezicht af.
Kolonisten stroomden toe, en al snel zat de plek vol met het slechtste wat het Wilde Westen te bieden had. Moord, berovingen en prostitutie heersten in de steden, waar onder andere ‘Wild Bill’ Hickok en ‘Calamity Jane’ Canary huishielden. Toen Borglum halverwege de jaren 1920 er zijn entree maakte, had South Dakota die episode echter allang achter zich gelaten.
Het was nu een saaie boel in de verarmde staat. De goudmijnen waren uitgeput en de toeristen, die juist in deze jaren de weg op gingen in hun nieuwe auto’s, meden South Dakota, dat behalve de mooie natuur weinig bijzonders te bieden had.
‘Toeristen krijgen snel genoeg van mooie landschappen en blijven weg, tenzij een plek nog iets anders te bieden heeft,’ aldus Doane Robinson, de staatshistoricus van South Dakota.
Hij dacht aan een grote sculptuur in de bergen en ging op zoek naar een bekwame beeldhouwer. Een van de kunstenaars met wie Robinson contact opnam, was Gutzon Borglum, die op dat moment al naam had gemaakt met zijn pompeuze, patriottische werken.
‘Zeer geïnteresseerd in uw voorstel. Fantastisch plan. Houd eraan vast,’ antwoordde de beeldhouwer Robinson in een telegram uit augustus 1924.
Borglum verpandt noodgedwongen zijn huis
De stevige, kalende Borglum met zijn doordringende ogen en borstelige snor straalde kordaatheid en wilskracht uit. Robinson en senator Peter Norbeck waren er dan ook van overtuigd dat hij geknipt zou zijn voor de opdracht.
‘Borglum is een van ’s werelds beste beeldhouwers, zo niet dé beste,’ aldus Norbeck op een persconferentie De beeldhouwer was er klaar voor ‘monumentale werken na te laten, die voor altijd zouden blijven bestaan’.
Borglums artistieke talent was niet het enige wat de senator aansprak. De beeldhouwer stond bekend om zijn goede connecties met de beau monde – zelfs met presidenten – en had bij de eerste kennismaking duidelijk laten doorschemeren dat hij geld zou kunnen regelen voor het Mount Rushmore-project, dat nog niet was gefinancierd.

Nadat de rots met dynamiet was gevormd, werden de fijne gelaatstrekken met hamer en beitel uitgehakt.
Borglum had laten vallen dat hij vele vrienden had die wel ‘een paar miljoen dollar achter de hand hadden’.
Al snel bleek dat Borglum voor zijn beurt had gesproken, want zijn bedelbrieven bleven allemaal onbeantwoord. Om genoeg geld te hebben om zelfs maar aan de slag te kunnen, moest Borglum zijn eigen huis verpanden.
Pas toen een lokaal Congreslid president Calvin Coolidge ertoe verleidde op vakantie te gaan in South Dakota, en Borglum hem overhaalde om in augustus 1927 te spreken bij de start van het project, kwam de financiering van de grond.
In een vlaag van patriottisme zamelde South Dakota in korte tijd 42.000 dollar in. Dat hoge bedrag noopte president Coolidge ertoe om Mount Rushmore bij zijn terugkeer in Washington op te nemen in de federale begroting.
Werk op Mount Rushmore vereist stalen zenuwen
De sculptuur, waarmee in oktober 1927 werd begonnen, zou vier presidenten gaan voorstellen: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. De vier moesten vanaf hun middel worden afgebeeld, alsof ze oprezen uit de berg.
Wie zijn de vier presidenten?

George Washington, 1e president van de VS (1789-1797)
De stichter: Washington was een logische keus voor een ereplek op Mount Rushmore. Als opperbevelhebber van het leger leidde hij de Amerikanen naar de zege in de Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783), hij schreef mee aan de grondwet en was de eerste president van de VS.

Thomas Jefferson, 3e president van de VS (1801-1809)
De geestelijk vader: De Onafhankelijkheidsverklaring, de geboorteakte van de VS, kwam uit de pen van Jefferson. Hij koloniseerde het westelijk deel van Amerika en steunde de verkenning ervan. In 1803 kocht hij Louisiana van Frankrijk, waardoor het grondgebied van de VS verdubbelde.

Theodore Roosevelt, 26e president van de VS (1901-1909)
De visionair: Anders dan zijn voorgangers, die de buitenwereld het liefst op afstand hielden, droomde Roosevelt van de VS als mondiale grootmacht. Door slimme diplomatie en een groeiende industrie en legermacht kregen de Amerikanen meer invloed in Latijns-Amerika.

Abraham Lincoln, 16e president van de VS (1861-1865)
De verbinder: Toen slavernijbestrijder Lincoln in 1861 president werd, laaiden de conflicten tussen de Noordelijke en de Zuidelijke staten op. De burgeroorlog kostte circa 750.000 levens, maar Lincoln wist de VS als natie bijeen te houden en legde de basis voor de latere grootmacht.
Tegen de herfst had Borglum op de berg een compleet dorp gevestigd. Er waren keukens, eetzalen en latrines voor de arbeiders en loodsen met onder meer een smederij, acht takels en compressoren voor de drilboren.
Boven op de berg stonden Borglums kantoor en het huis van de ‘aanwijzer’ – een medewerker die er met behulp van een vindingrijk systeem voor zorgde dat de sculpturen goed werden uitgevoerd in verhouding tot de modellen.
Als eerste werden er rotsblokken opgeblazen om vorm te geven aan het hoofd van Washington. De springstof werd ’s ochtends verpakt en geplaatst, om als de arbeiders gingen schaften tot ontploffing te worden gebracht. In de middag werd de procedure herhaald.

De arbeiders gebruikten een takel als ze aan de berg hingen om de beelden af te werken.
In de volgende fase verwijderden de mannen met drilboren het graniet tot op 15 centimeter van het te boetseren gezicht. De boren wogen zo’n 40 kilo en trilden zo hard dat ze een eigen leven leken te leiden.
Om de boor te sturen zette de arbeider hem tussen zijn beide voeten, die hij naar de rots richtte. Dan leunde hij achterover, slechts overeind gehouden door een enkele kabel van 1,5 centimeter dik, die een collega vasthad.
Het voelde alsof je zweefde. De meeste arbeiders wenden eraan, maar sommige kregen er nachtmerries van. ‘Toen ik het een dag of drie, vier deed, werd ik ’s nachts wakker en greep ik uit alle macht mijn bed vast uit angst om van de berg te vallen,’ vertelt er een.
Gezicht van Washington trekt toeristen naar Mount Rushmore
Langzaam maar zeker kreeg het gezicht van Washington vorm, en op 4 juli 1930 kon de eerste sculptuur op Mount Rushmore worden onthuld.
De interesse voor het monument bleek enorm, en in de maanden daarop bezochten duizenden belangstellenden de plek. Aangespoord door dit succes verklaarde Borglum dat de rest van de beelden al in 1934 af zou zijn.
Maar het liep anders, want in de loop van 1931 kreeg het werk op Mount Rushmore een aantal tegenslagen te verduren.
Volgens het oorspronkelijke ontwerp zou Lincoln links en Jefferson rechts van Washington komen. De werklui waren al aan het hoofd van Jefferson begonnen toen Borglum in 1931 op reis ging en het werk overliet aan zijn assistenten.
Bij thuiskomst wachtte hem een nare verrassing. In Borglums afwezigheid had zijn assistent Hugo Villa zich vooral beziggehouden met wijn drinken en vrouwen versieren.
En dat had invloed op de kwaliteit van zijn werk: Jeffersons voorhoofd was te plat geworden en zijn neus 15 centimeter te kort. Borglum was woest en beweerde dat je de fouten van kilometers afstand kon zien.
Hij beschuldigde Villa van grove nalatigheid en ongehoorzaamheid. Nijdig besloot Borglum een nieuw beeld van Thomas Jefferson uit te hakken – nu ter rechterzijde van Washington.
De mislukte sculptuur werd opgeblazen. Ook op de nieuwe plek ging het niet van een leien dakje met Jefferson. Toen Borglum aan de neus van de president begon, ontdekte hij een verontrustend grote scheur bij het rechterneusgat.
Uit angst dat er vocht in de kier zou komen, waardoor de neus er ’s winters af kon vriezen, liet Borglum het gezicht in zijn geheel een paar graden noordwaarts draaien en iets naar achteren kantelen, zodat de scheur niet over de neus liep.

Susan B. Anthony streed tientallen jaren voor de invoering van het Vrouwenrechtenactivist Susan B. Anthony.
vrouwenkiesrecht.
Vrouwen wilden ook plek op Rushmore
In 1937 voerden vrouwenrechtenactivisten actie om een vrouw tussen de vier mannen op Mount Rushmore te laten plaatsen.
Hun voorkeur ging uit naar Susan B. Anthony (1820-1906), die er bijna persoonlijk voor had gezorgd dat vrouwen in de Verenigde Staten stemrecht kregen.
Het idee werd gesteund door de first lady, Eleanor Roosevelt, maar de beeldhouwer van het monument, Gutzon Borglum, zag er niets in.
Hij kreeg het voor elkaar dat zijn politieke vrienden in het Congres een punt toevoegden aan de overeenkomst voor het project. Hierin werd bepaald dat Borglum niemand anders op Mount Rushmore mocht uithouwen dan de vier presidenten.
Crisis redt Mount Rushmore
Al snel zou echter blijken dat Borglum grotere problemen had dan Jeffersons neus. Twee jaar eerder, in oktober 1929, was de economische bloei in één klap tenietgedaan door een diepe depressie, toen de beurs in New York instortte.
Bedrijven gingen failliet en miljoenen mensen verloren hun bestaanszekerheid.
Bij de inwijding van het beeld van Washington was er al kritiek geweest op de staatssubsidie voor het monument.
Door de financiering van geldverslindende projecten in deze tijd van zware crisis ‘aanschouwen we geen milde, troostrijke bergen meer, maar worden we gedwongen het strenge gezicht te zien van de directeur van de nationale bank,’ merkte een journalist op.
Dit gevoel vond weerklank, en al snel droogde de geldstroom voor het Mount Rushmore-monument op. Eind 1931 had de bouwcommissie nog maar 500 dollar in kas, terwijl er 16.000 dollar aan schulden uitstond.
‘Het probleem is niet wat Borglum ontvangt, maar wat hij uitgeeft’.
Kort daarna kwam het project geheel tot stilstand. Ironisch genoeg werd de crisis juist de redding voor Mount Rushmore. In een poging de Amerikaanse economie weer in het zadel te helpen, besloot president Herbert Hoover in 1932 te investeren in publieke bouwprojecten.
Mount Rushmore kreeg 100.000 dollar. Bovendien werd het gebied rond de berg aangewezen als nationaal park onder de federale regering. Dat hield in dat de regering geld in het project zou blijven stoppen.
Begin 1933 – na anderhalf jaar te hebben stilgelegen – kon het werk op Mount Rushmore worden voortgezet. De financiering was nu rond, maar daarmee waren de problemen nog niet ten einde.
Neem nu Borglum zelf. De beeldhouwer was een ramp om mee om te gaan en deinsde er niet voor terug mensen te bedreigen of te ontslaan.
Bovendien had Borglum een gat in zijn hand. Hij hield nooit zijn uitgaven bij en maakte ook een potje van zijn persoonlijke geldzaken.

Tussen 1927 en 1941 werkten er 400 mensen aan het nationale monument Mount Rushmore.
Mount Rushmore in cijfers
- 0 DODEN Bij de bouw van het monument vielen geen doden, al waren er wel ongelukken. Het ernstigste incident vond plaats in 1940, toen een schroef loskwam van een hijswerktuig waarop vier mannen stonden. Een noodrem voorkwam dat de arbeiders te pletter vielen. Ze liepen wel gebroken armen en ribben op.
- 2,5 CMzal er over 10.000 jaar door weer en wind van het beroemde monument zijn afgesleten. Zo langzaam verweert Mount Rushmore.
- 989.992,32 DOLLAR kostte het monument in 1942 – dat komt neer op 13,5 mln euro nu.
- 400 ARBEIDERSwerkten er mee aan de sculpturen van de vier presidenten op de berg.
- 65 CENT PER UUR verdiende een man die een pneumatische boor bediende.
- 506 TRAPTREDEN beklommen de arbeiders elke dag om de berg op te komen.
- 450.000 TON rots werd uit de berg gehakt.
Borglum heeft een gat in zijn hand
John Boland, de voorzitter van de financiële commissie van Mount Rushmore, hield Borglum lang de hand boven het hoofd. Maar toen in 1938 Borglums contract moest worden verlengd en het Congres lastige vragen begon te stellen, moest hij met de billen bloot.
‘Het probleem is niet wat Borglum ontvangt, maar wat hij uitgeeft. Hij behoort tot de best verdienende burgers van het land, maar is toch altijd blut,’ moest de voorzitter toegeven.
Ondanks de financiële puinhoop van Borglum wist Boland het Congres ertoe te bewegen om het contract te verlengen, en zo had de beeldhouwer in het voorjaar van 1939 een groter budget tot zijn beschikking dan ooit.
Daarmee nam hij nog veel meer arbeiders aan – het grootste team dat tot dan toe voet op Mount Rushmore had gezet.
Het werk vorderde gestaag. Lincoln was in september 1937 onthuld, en in juli 1939 was de beurt aan de laatste president, Roosevelt. De feestelijke inwijding vond plaats op een zondag, en het aantal bezoekers overtrof de stoutste verwachtingen: Niet minder dan 3000 auto’s en 12.000 mensen vonden die dag hun weg naar Mount Rushmore.
Borglum zelf werd in één klap een bekend gezicht en was onder andere te zien in advertenties voor een medicijn tegen hoofdpijn.
Onder een foto van hem naast Lincolns neus stond: ‘Van langdurig boren en te veel problemen krijg je hoofdpijn. Hij zegt: “Ik neem altijd Bromo-Seltzer tegen hoofdpijn.” Ook een probaat middel tegen nerveuze spanningen en maagklachten.’
Mount Rushmore wordt een trekpleister
Borglum had de pillen ook wel nodig, want hij begon te kwakkelen. In 1940 werd hij opgenomen in het ziekenhuis van Colorado Springs ‘voor een kleine operatie om beter in vorm te komen’, aldus zijn vrouw Mary.
Het gerucht ging echter dat zijn toestand ernstig was, want na zijn ontslag uit het ziekenhuis huurde Mary een verpleegster in.
Ondanks zijn slechte gezondheid werd Borglum zwaar onder druk gezet door de federale overheid, die voor Mount Rushmore betaalde. Ze eiste dat Borglum als beeldhouwer zelf de laatste hand aan de sculpturen legde en wilde ook dat hij zijn budget en definitieve planning openbaar maakte.
Borglum deed alsof zijn neus bloedde, maar in februari 1941 was de kas zo goed als leeg en moest hij het Congres nogmaals om een zak geld vragen.

President Franklin D. Roosevelt woonde in 1936 de onthulling van het hoofd van Thomas Jefferson bij.
‘Ik ben ervan overtuigd dat de natie ons tegemoet zal komen met het bedrag dat nodig is om het project tot een goed einde te brengen,’ verklaarde Borglum voordat het Congres hem afpoeierde.
De volksvertegenwoordigers waren zijn praatjes zat. Een paar dagen later kreeg de beeldhouwer een bloedprop in zijn longen. In eerste instantie overleefde hij het, maar een tweede bloedprop een paar weken later werd hem fataal.
Iedereen verwachtte dat het doek nu zou vallen voor het project. Maar toen kwam Borglums zoon Lincoln naar voren met de verklaring dat hij het werk van zijn vader wilde voltooien.
Vanwege het krappe budget bracht Lincoln het ontwerp echter terug tot alleen de gezichten van de presidenten. Op 31 oktober 1941 was het kunstwerk eindelijk af. Slechts vijf weken later raakte de VS betrokken bij de Tweede Wereldoorlog, waardoor patriottisme ruim baan kreeg.
Veel Amerikanen gingen de onverzettelijke rots met de vier presidenten zien als een symbool van een sterk, verenigd Amerika. South Dakota werd een toeristische trekpleister – en is dat nu nog steeds. Elk jaar bezoeken meer dan 2 miljoen mensen het monument Mount Rushmore.
Waarom heet het monument Mount Rushmore?
Mount Rushmore had het altijd zonder Engelse naam moeten stellen, totdat de sculpturen de berg wereldberoemd maakten.
De rots werd genoemd naar de advocaat Charles Rushmore, die in 1885 een mijn inspecteerde in het gebied. Het hoe en waarom is niet precies bekend, maar de naam werd in 1930 officieel.
In 5 stappen naar Mount Rushmore

Dynamiet
Het grootste deel van het Mount Rushmore-monument werd met dynamiet gemaakt. Borglum had springstofexperts ingehuurd die tot taak hadden dynamietstaven te maken van diverse formaten en kracht.

Drilboor
Als de dynamietwerkers klaar waren, was de beurt aan de arbeiders die de pneumatische boren hanteerden. Zij moesten de vier hoofden hun eerste, grove gelaatstrekken geven.

Hamer
De gezichten kregen hun definitieve vorm met behulp van hamers en beitels. Nu konden de beeldhouwers laten zien wat ze in huis hadden en elk detail zorgvuldig vormgeven.

Het uithouwen van de vier reusachtige presidentenhoofden in graniet was een enorme klus, waar uitgebreide voorbereidingen, gigantische modellen van gips en heel veel dynamiet bij kwamen kijken.
Zoek de juiste locatie
De eerste stap was een geschikte berg vinden voor het monument. Borglum had eerst een nabijgelegen granietformatie op het oog, maar deze rots bleek van slechte kwaliteit. Daarom viel de keus op Mount Rushmore.
Maak een model
Borglum maakte gipsmodellen van de gezichten op basis van maskers en schilderijen. Soms werden de kleinere modellen op de berg gehesen, zodat de werklui ze beter konden zien. Borglum raadde de mannen aan met hun ogen dicht de modellen te bevoelen, om de contouren in hun vingers te krijgen.
Breng het model over op Mount Rushmore
De modellen hadden een schaal van 1:12, dus 1 cm op het model was 12 cm op de berg. Borglum ging als volgt te werk om het model te ‘vertalen’ naar de berg:
- a. Een metalen stang wordt op het model geplaatst. Onder aan de stang zitten een gradenboog en een liniaal om de hoek te meten vanaf de middenas.
- b. Een paslood hangt aan de liniaal. Het kan heen en weer en op en neer bewegen en daarmee afstanden meten.
- c. De getallen worden vermenigvuldigd met 12 en overgebracht op de sculpturen op Mount Rushmore via een vergelijkbaar mechanisme, dat boven op de berg staat.
Geef de vier sculpturen met dynamiet vorm
Met dynamiet werden grote rotsblokken verwijderd. Als de berg de vorm van een ei had, werden kleinere springladingen gebruikt om het gezicht in grove trekken vorm te geven. Borglum bekeek de sculpturen steeds vanuit alle hoeken, zodat de gezichten er zo natuurgetrouw mogelijk uit kwamen te zien.
Vervolmaak de gezichten
Als de hoofden ruwweg hun vorm hadden, werd de overtollige rots weggehaald met onder andere boren en pneumatische hamers. Vooral aan de ogen besteedde Borglum aandacht. Anders dan in die tijd gebruikelijk hadden Borglums werken geen lege oogkassen. Om de ogen te laten leven, hakte de beeldhouwer zuiltjes uit voor de pupillen. Van afstand zien de ogen er daardoor levensecht uit.