Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Koppige Libanees bouwde zelf een burcht

De jonge Moussa Al Maamari droomde ervan een grootse middeleeuwse burcht te bouwen. Na een jaar of 40 was zijn jeugddroom eindelijk werkelijkheid geworden.

Ziad Maamari

Moussa Al Maamari was pas 14 toen hij zijn klasgenoten een tekening van zijn droom liet zien: een middeleeuwse burcht die hij zelf zou bouwen. De leraar vond het onzin en verscheurde de schets.

Moussa zou dit voorval in 1945 nooit vergeten. Later verdiende hij goed met het restaureren van cultureel erfgoed. In 1962 kocht hij een stuk grond, waar hij de eerste steen legde van zijn burcht.

Moussa hakte alle stenen zelf uit en voorzag ze van fraaie decoraties.

© Ziad Maamari

38 jaar lang werkte Moussa aan zijn project, en hij hakte zelf elke steen uit. In 2000 was de 325 m2 grote burcht klaar: hij had 30 kamers, torens met kantelen en een slotgracht.

Op de poort schreef hij: ‘Ik ging als jongen naar binnen en kwam als oude man naar buiten.’ In die poort maakte hij een kleine deur, zodat zijn leraar zou moeten bukken als hij het meesterwerk wilde zien.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg