Klokpauze: Big Ben stopt vier jaar lang met slaan
De beroemdste klokkentoren van Londen wordt gerestaureerd. En dat betekent een pauze van het klokkenspel tot 2021 – de langste stop ooit in de 158 jaar lange geschiedenis van de toren.

De komende vier jaar hebben de klokken pauze en slaat de Big Ben niet meer ieder uur.
De Elizabeth Tower – zoals de Big Ben officieel heet – wordt gerestaureerd voor circa 30 miljoen euro. Alle tandwielen moeten worden schoongemaakt en gesmeerd.
De renovatie is voor vier jaar gepland, en in die tijd zullen de klokken niet ieder uur worden geluid, zoals normaal. Dat is de langste pauze in de 158 jaar lange geschiedenis van de toren.
De klokpauze is bedoeld voor de mensen die alle tandwielen uit elkaar moeten halen en het glas moeten herstellen. De klokken slaan met 120 decibel, een geluid dat net zo hard is als wanneer je naast een huilende politiesirene staat.
Nieuwjaar wordt wel ingeluid
Het Lagerhuis – dat samen met het Hogerhuis het Britse parlement vormt – heeft besloten dat de werknemers niet veilig kunnen werken als de 13 ton zware hoofdklok naast hun oren staat te beieren.
Maar de klok zal wel worden geluid bij speciale gelegenheden, zoals met oud en nieuw en voor Remembrance Sunday.
Toren kreeg een nieuwe naam
Sinds eind 13e eeuw heeft er een klokkentoren gestaan waar nu de Elizabeth Tower staat. In 1600 werd hij afgebroken, maar toen het Westminister-paleis na een brand in 1834 herbouwd moest worden, besloot het parlement er weer een klokkentoren bij te bouwen.
Tot 2012 heette de toren simpelweg Clock Tower, maar naar aanleiding van het diamanten jubileum van koningin Elizabeth in 2012 werd hij omgedoopt tot Elizabeth Tower.
In de volksmond heet de hele toren Big Ben, maar in feite is Big Ben de naam van de grote klok in de toren.