Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fransen schonken 46 meter hoge reuzin aan VS

Het Vrijheidsbeeld weegt 204 ton en is het nationale symbool van de VS. Maar hoe raakte het eigenijk in New York verzeild?

Shutterstock

Het 46 meter hoge bronzen beeld in de haven van New York was een geschenk van het Franse volk.

In 1866 riep de Franse activist Édouard de La­bou­laye een aantal prominente Fransen bij elkaar in de hoofdstad Parijs.

Op de agenda stond de vraag of Frankrijk de Amerikaanse bevolking een monument zou schenken als eerbetoon aan het eind van de burgeroorlog en de nieuwe liberale grondwet.

Franse beeldhouwer maakte het Vrijheidsbeeld

Het voorstel van De La­bou­laye kreeg veel steun.

Een van de aanwezigen op de bijeenkomst was de beeldhouwer Frédéric Bartholdi, en in zijn hoofd begon het beeld van een enorme, symbolische godin van de vrijheid al snel vorm te krijgen.

In de jaren die volgden werkte hij zijn idee verder uit, en in 1871 maakte hij de oversteek naar de VS om Amerikaanse steun te zoeken.

Beeld staat bol van de symboliek

Het Vrijheidsbeeld is als geheel een symbool van vrijheid, maar het zware monument bevat ook een groot aantal kleinere symbolen.

Shutterstock

De fakkel symboliseert verlichting. Bartholdi wilde hem eigenlijk laten bedekken met 24-karaats goud, maar om financiële redenen gebeurde dat pas in 1986.

Shutterstock

De kroon met zijn zeven punten staat voor de zeven wereldzeeën en continenten. Voordat de kroon gekozen werd, passeerden een helm en een Romeinse hoed de revue.

Shutterstock

4 juli 1776 staat er met Romeinse cijfers op de plaquette in de linkerhand. Dat is een verwijzing naar de Onafhankelijkheidsverklaring, die op die datum werd opgesteld. Met het historische document braken de Amerikanen met de Britse koloniale overheersing.

Shutterstock

De kleding is op Romeinse leest geschoeid en verwijst naar Libertas, in de Romeinse mythologie de godin van de vrijheid.

Shutterstock

De ketenen onder de voeten zijn gebroken: een symbool van de afschaffing van de slavernij in 1863. Doordat de benen niet naast elkaar staan, lijkt het of de godin een stap vooruit doet. Dat staat voor de toekomst (en was nodig voor de constructie).

Shutterstock

Sokkel is even duur als het beeld zelf

Geld bleek een probleem: het was de bedoeling dat het beeld gefinancierd zou worden door particuliere geldschieters.

De Fransen betaalden uiteindelijk het beeld, terwijl de VS de portemonnee trok voor de sokkel. Die bleek tot ontsteltenis van de Amerikanen even duur te zijn als het beeld zelf.

Desondanks werd er genoeg geld opgehaald, en in 1884 werd het Vrijheidsbeeld in 350 delen van Frankrijk naar de VS verscheept. Twee jaar later stond het monument op zijn plek.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg