SiefkinDR

De wederopbouw van de Notre-Dame begint

De wereldberoemde kathedraal van Parijs zal over vijf jaar en honderden miljoenen euro’s klaar zijn om bezoekers te ontvangen. Dat melden Franse deskundigen.

De Fransen waren in shock toen vlammen en zwarte rook de Notre-Dame in Parijs op 15 april 2019 omhulden. De oorzaak van de brand is nog onbekend, maar hij ontstond onder het dak waar werklieden bezig waren met renovatiewerkzaamheden.

De vlammen sloegen al snel uit de 91 meter hoge torenspits van de middeleeuwse kathedraal, die instortte. Na ruim drie uur hadden de meer dan 400 brandweerlieden de ramp onder controle.

Een door de Franse regering opgerichte werkgroep meldt dat de wederopbouw van het gotische meesterwerk nu eindelijk kan beginnen.

Lood daalde neer op Parijs

Ruim twee jaar werkten specialisten aan het verwijderen van de verkoolde dakresten. Daarna verstevigden ze de muren en dekten ze de kathedraal af om verdere schade aan het gebouw te voorkomen.

Een grote milieu-inspanning was ook nodig, aangezien zo’n 450 ton lood van het dak en de torenspits tijdens de brand smolt. Veel van het lood verdampte door de hoge temperatuur en dwarrelde als stof neer op Île de la Cité – het eiland waar de kathedraal sinds 1345 staat.

Een groot deel van de kathedraal werd ter plaatse schoongemaakt – waaronder het grootste orgel van Frankrijk, met 8000 pijpen. Andere schatten zijn opgeslagen, in afwachting van de heropening van de Notre-Dame. Dit is gepland op 16 april 2024 – vijf jaar en één dag na het uitbreken van de brand.