Shutterstock

Contragewichten geven scheve Toren van Pisa nieuw leven

Een ambitieus en kostbaar reddingsplan lijkt te werken. De wereldberoemde Toren van Pisa begint zijn rug te rechten.

De scheve Toren van Pisa staat er prima bij, concludeert de organisatie Opera Primaziale Pisana, die het bouwwerk beheert:

‘Als je bedenkt dat het een 850 jaar oude patiënt is die zo’n 5 meter uit het lood staat en bovendien 3 meter is gezakt, blaakt de scheve Toren van Pisa van gezondheid,’ schrijft de organisatie in een rapport.

Het gaat zelfs zo goed met de bijna 56 meter hoge beroemdheid dat hij zichzelf recht aan het trekken is. Hij helt nu 4 centimeter minder dan ruim 20 jaar geleden.

Het succesverhaal is te danken aan de renovatie van de fundering van de toren, die in 2001 voltooid werd. Toen zag het er niet best uit voor de toren, die op instorten leek te staan. Maar met behulp van staalkabels en zware contragewichten wordt de trekpleister nu elk jaar 1 millimeter de goede kant op getrokken.

VIDEO: Zo wordt de toren rechtgetrokken

Toren blijft nog 300 jaar staan

De bouw van de Toren van Pisa begon in 1173, maar het beroemdste voorbeeld van bouwfraude was pas in 1350 voltooid. De vrijstaande klokkentoren werd beroemder dan de elegante kathedraal waar hij zich van afkeert.

Omdat de grond zacht was en de fundering te klein, begon de toren al vlak na de bouw weg te zakken, maar nu lijkt het instortingsgevaar eindelijk afgewend. De Italiaanse autoriteiten hebben eerder al vastgesteld dat de toren weer 300 jaar mee kan.