Alle vlakken van het Alhambra zijn uitbundig gedecoreerd.

Alhambra was altijd een bouwput

Het Alhambra is sinds 1238 onder constructie. Islamitische emirs sloopten oude gebouwen om plaats te maken voor nieuwe, christelijke koningen deden hetzelfde, en in de nieuwe tijd hebben goedbedoelde maar mislukte restauraties het Alhambra veranderd.

10 september 2015

Architecten deden maar wat met het Alhambra

In 1828 kreeg de Spanjaard José Contreras de opdracht het Alhambra, dat eeuwenlang verwaarloosd was, te restaureren. Hij ging vol goede moed aan de slag, maar wist niets van de Moorse bouwstijl en liet zijn fantasie de vrije loop. In 1923 bleek dat Contreras en zijn opvolgers er een potje van hadden gemaakt.

Leopoldo Torres Balbás moest orde op zaken stellen, maar ook hij sloeg er een slag naar.

Oudste gebouw van het Alhambra is een uitkijktoren

Het Partalpaleis werd gebouwd door Mohammed III (1302-1309) en is daarmee het oudste nog bestaande deel van het Alhambra. De zogeheten Toren van de Hofdames bood een prachtig uitzicht over de hoogvlakte ten noorden van het paleis.

Burchttoren werd ridderzaal

Het Comarespaleis was een project van Ismail I (1314-1325), maar werd pas in 1370 onder Mohammed V voltooid. Een vroegere toren van de ringmuur van het Alhambra werd ingericht als ambassadeurszaal, waar de troon van de emir onder een baldakijn stond. 18 meter boven de vloer kwam een koepel van cederhout, beschilderd als een sterrenhemel.

Ambtenaren in de zijvleugel

Het Mexuar is zo vaak door de emirs en latere heersers verbouwd dat het niet te dateren is. De emir sprak hier met zijn adviseurs en hield audiënties voor burgers. Daarnaast had het Mexuar een rechtszaal.

Bouwijver van de Moren stopte hier

De Leeuwenhof werd eind 14e eeuw door Mohammed V aangelegd. Met deze krachtsinspanning, die resulteerde in het indrukwekkendste gedeelte van het Alhambra, was de bouwwoede ten einde. De emir zou in de vertrekken aan de oostkant hebben gewoond, zijn vrouwen aan de westkant.

Hier vind je een overzicht van het Alhambra:

Lees het hele verhaal over het Alhambra – het paleis dat nooit af was. Download het artikel:

Let op: je hebt een gratis account nodig op onze website om het artikel te kunnen downloaden.

Bekijk ook ...