Zeldzaam masker uit steentijd opgespoord in Israël

De Israëlische instantie voor het opsporen van gestolen antiquiteiten heeft een zeldzaam stenen masker gevonden uit de vroegste geschiedenis van het land.

9000 jaar geleden was het masker waarschijnlijk glad en beschilderd.

Dankzij een tip hebben de Israëlische autoriteiten een stenen masker gevonden van 9000 jaar oud. De vangst werd gedaan door de Antiquities Theft Prevention Unit, een politie-eenheid die gestolen voorwerpen uit de oudheid opspoort en voorkomt dat deze op de zwarte markt terechtkomen.

Er is weinig informatie vrijgegeven over de manier waarop de eenheid het masker heeft gevonden. De autoriteiten laten alleen weten dat het masker zich op de Westelijke Jordaanoever bevond en dat er meerdere mensen zijn verhoord.

Vreugdetranen bij Israëlische archeologen

‘Als je het ziet, springen de tranen je in de ogen van blijdschap,’ aldus archeoloog Ronit Lupu van de Antiquities Theft Prevention Unit tegen National Geographic.

Naar schatting stamt het masker uit 7000 v.Chr. Daarmee is het afkomstig uit de steentijd, om precies te zijn uit de periode waarin de mens het leven als jager-verzamelaar verruilde voor dat van boer. De overgang ging gepaard met een toename van religieuze activiteiten.

Mogelijk onderdeel van doodsritueel

Het masker is uitgehakt in kalksteen en lijkt op een menselijk gezicht met tanden, een neus en zelfs jukbeenderen. Aan de zijkant zijn vier gaten geboord, waarmee het masker waarschijnlijk werd vastgemaakt – mogelijk op een persoon.

Waarvoor het masker werd gebruikt, is onduidelijk. De theorie van de onderzoekers is dat het onderdeel was van een religieus doodsritueel.

Het is het zestiende steentijdmasker uit deze periode dat in Israël is gevonden, maar slechts het derde waarvan precies bekend is waar het vandaan komt. De overige 13 maskers zijn privébezit, waardoor ze moeilijk kunnen worden onderzocht. Veel archeologen twijfelen daarom aan de authenticiteit ervan.