Cicero Moraes
Homo floresiensis

Voor het eerst levensechte ‘hobbits’ gereconstrueerd

Archeologen en 3D-animators hebben het gezicht getoond van de 60.000 jaar oude mensensoort Homo floresiensis, bijgenaamd ‘hobbit’ vanwege zijn harige lichaam en geringe lengte.

Toen archeologen in 2003 de ontdekking bekendmaakten van een uitgestorven, kleine mensensoort in Indonesië, Homo floresiensis, was de wereld in de greep van de ‘Hobbit-koorts’ na de succesvolle verfilmingen van de boekenreeks Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien.

Het skelet van de 1,06 meter lange Homo floresiensis kreeg de bijnaam ‘hobbit’. Nu blijkt uit een nieuwe 3D-tekening op basis van de schedel hoezeer onze voorouder in de praktijk leek op Frodo en de andere hobbits.

Een team van 3D-animatoren en biologen is lang bezig geweest om het 60.000 jaar oude skelet tot leven te wekken.

Het resultaat is onlangs gepubliceerd in het online tijdschrift OrtogOnLineMag.

Homo floresiensis 3D-model

De gangbare methoden om een prehistorisch gezicht te reconstrueren, waren onbruikbaar. Het team moest kenmerken van een mens combineren met die van een chimpansee.

© Cicero Moraes

Nieuwe methode ontwikkeld

Cicero Moraes, de man die de 3D-reconstructie maakte, vertelt dat zijn team de gangbare methode om gezichten uit een ver verleden in 3D te reconstrueren niet kon gebruiken.

Daarbij wordt een laag vet, vlees en huid aangebracht boven op de gescande schedel, op basis van een aantal bekende markers.

Maar ‘deze markers zijn afgeleid van gegevens van de moderne mens, niet van individuen die tot de Homo florensiensis-groep van mensensoorten behoren’.

Moraes en zijn team bedachten een alternatieve oplossing.

‘We namen twee sets CT-scans: een van een mens en een van een chimpansee. Vervolgens vervormden we ze allebei en pasten ze aan aan de structuur van de schedel van Homo floresiensis,’ zegt Moraes.

‘Het resultaat is zeer bevredigend. We zien een gezicht met elementen die doen denken aan zowel de moderne mens als onze evolutionaire voorouders.’

Homo floresiensis

Homo floresiensis had korte benen en grote voeten, net als een hobbit. De onderzoekers weten echter niet hoe harig de voeten waren.

© Cicero Moraes