Marja Ahola

Steentijdjagers droegen vriendschapsringen

Nieuwe theorie: Kapotte steentijdsieraden werden met opzet gebroken, denken Finse onderzoekers.

Archeologen vinden al jaren stukken sieraden in steentijdgraven in heel Finland. Tot voor kort dachten de archeologen dat de sieraden kapot waren gegaan nadat ze begraven waren.

Maar die theorie is inmiddels ontkracht. Een team van Finse archeologen en biologen van de universiteiten van Helsinki en Turku vermoedt nu dat de sieraden al kapot waren voordat ze 5000 jaar geleden begraven werden.

Volgens de onderzoekers werden de sieraden van gekleurde steen, zoals dioriet, vrijwel direct stukgemaakt. Een close-up van de breuklijnen in de ringvormige sieraden onthult dat ze waarschijnlijk met opzet in kleinere stukken werden gebroken, zodat meerdere mensen een stukje konden krijgen.

Steentijdvrienden boorden gaatjes in hun vriendschapsringen om ze als ketting te dragen.

© Marja Ahola

Gebruikt als vriendschapsteken

De archeologen vermoeden dat de gebroken sieraden in de steentijd cadeautjes waren. Twee of meer personen deelden een sieraad – hetzelfde principe als bij moderne vriendschapssieraden.

De archeologen vonden bijvoorbeeld de helft van een sieraad in een graf in het ene dorp en de andere helft in een naburig dorp.

‘Waarschijnlijk was het een manier om vriendschap tussen de levenden en de doden te onderhouden,’ zegt archeoloog Marja Ahola van de universiteit van Helsinki.