Shutterstock

Steentijdfiguur reisde verrassend ver

De Venus van Willendorf werd 24.000 jaar geleden gemaakt. Uit onderzoek blijkt dat het beroemde beeld een lange reis maakte voor het in Oostenrijk belandde.

Ruim 24.000 jaar geleden sneed een steentijdkunstenaar een 11 centimeter hoog vruchtbaarheidsbeeld uit kalksteen. In 1908 werd de vrouwenfiguur gevonden in het Oostenrijkse dorp Willendorf. Onderzoekers weten al langer dat deze Venus van Willendorf niet van plaatselijk gesteente was gemaakt, maar waar het materiaal vandaan kwam, was altijd een raadsel.

De antropoloog Gerhard Weber van de universiteit van Wenen heeft het zogeheten oölitische kalksteen nu onderzocht. Hij en zijn team bestudeerden CT-scans van het beeld, waarbij verschillende lagen kalksteen aan het licht kwamen. Met deze ‘vingerafdrukken’ gingen ze op zoek naar gebieden met dezelfde steensoort.

‘En Noord-Italië bleek een perfecte match,’ aldus Weber.

Kalksteen van de 1400 meter hoge berg Sega di Ala in Italië komt het beste overeen met de Venus van Willendorf.

© Shutterstock, HISTORIE

Dame maakte lange reis

De onderzoekers waren verrast dat het kalksteen uit Noord-Italië kwam, want dat betekent dat de Venus, of het materiaal waarvan ze is gemaakt, meer dan 550 kilometer vervoerd werd.

De afstand duidt erop dat de mensen van de steentijd veel mobieler waren dan aangenomen. De Venus moest zelfs de Alpen oversteken om in Willendorf te komen.