's Werelds oudste sneeuwschoen werd gedragen door Ötzi's voorouders

In Tirol is de oudste sneeuwschoen ter wereld gevonden in hetzelfde gebied als waar de ijsman Ötzi werd aangetroffen.

De oudste sneeuwschoen ter wereld is 5800 jaar oud, maar lijkt op het type dat tot in de 20e eeuw in Tirol werd gebruikt.

Toen de Italiaanse cartograaf Simone Bartolini in 2003 de grenzen van Oostenrijk in kaart bracht in de Tiroler Alpen, vond hij een sneeuwschoen. De schoen bestond uit een berkentak van anderhalve meter, waarvan een ovaal was gevormd.

De sneeuwschoen leek op het type schoen dat de mensen in Tirol tot een paar decennia geleden gebruikten. Daarom dacht Simone Bartolini dat hij hooguit 100 jaar oud was.

Afkomstig uit de steentijd

'Misschien was hij van een boer, die hem kwijtraakte toen hij hier met zijn vee liep,' dacht hij, en hij nam de schoen mee naar huis als souvenir.

Maar toen toen Bartolini zijn vondst onlangs aan een aantal archeologen liet zien, kwam aan het licht dat die veel ouder en belangwekkender was dan hij had gedacht.

Uit een koolstofdatering bleek namelijk dat de sneeuwschoen circa 5800 jaar oud is en dus uit de steentijd stamt. Daarmee is het de oudste sneeuwschoen ter wereld.

Ötzi liep op sneeuwschoenen

Simone Bartolini vond de schoen op 3134 meter hoogte in het gebied waar in 1991 de ijsman Ötzi werd aangetroffen. De sneeuwschoen is maar een paar generaties ouder dan Ötzi,

en daarom denken de archeologen dat Ötzi bij leven op vergelijkbare schoenen liep.

'De schoen toont aan dat er in de steentijd mensen in de Alpen woonden, die zich hadden toegerust om hier te kunnen leven,' zegt Catrin Marzoli, directeur van de Tiroler afdeling voor cultureel erfgoed. Ze noemt de vondst uniek.

De sneeuwschoen gaat naar het Zuid-Tiroler Archeologiemuseum, waar ook Ötzi is te bezichtigen.