Pawel Micyk & Lukasz Szarek
Polen stenalderskelet

‘Perfect’ skelet uit steentijd opgegraven in Polen

Als door een wonder lag het skelet 7000 jaar in de grond zonder noemenswaardige schade op te lopen. Nu hopen archeologen dat ze meer kunnen leren over een grotendeels onbekende cultuur uit de steentijd.

Als archeologen skeletten uit het stenen tijdperk vinden, ontbreken er vaak delen. Botten kunnen zijn opgelost in zure grond of wilde dieren kunnen het hebben aangevreten.

Het is dan ook een kleine sensatie dat Poolse archeologen onlangs een 7000 jaar oud skelet in bijna perfecte staat vonden bij het plaatsje Słomniki ten noorden van Krakau.

Het enige deel van het skelet dat aanzienlijk letsel vertoont is de schedel, die waarschijnlijk ooit is geraakt door een ploeg.

Alle delen lijken echter bewaard te zijn gebleven. Dit komt onder meer doordat de dode werd begraven in losse grond die niet zuur was.

De archeologen wisten een volledige 3D-reconstructie van het graf te maken, inclusief het skelet.

© Pawel Micyk & Lukasz Szarek

Datering aan de hand van potscherven

Dankzij aardewerkfragmenten die bij het skelet lagen, konden de onderzoekers vaststellen dat de dode uit de zogeheten bandkeramische cultuur kwam en rond 5000 v.Chr. stierf. Er zijn echter koolstof 14-tests gepland om de ouderdom nader te bepalen.

‘Op dit moment zijn we niet in staat om meer te zeggen over wie de begraven persoon was,’ legt archeoloog Paweł Micyk uit.

Hopelijk kan het perfecte skelet meer kennis opleveren over de bandkeramische cultuur. Deze beschaving arriveerde rond 5000 v.Chr. in Polen na het oversteken van de Karpaten vanuit het huidige Hongarije.

Onderzoekers weten niet veel over deze cultuur, maar ze bestond in een tijd van verandering. De leden behoorden tot de eerste boeren in het huidige Polen en waren waarschijnlijk omringd door traditionele gemeenschappen van jager-verzamelaars.