Jorge Blanco / Journal of Vertebrate Paleontology
Llukalkan aliocranianus, familielid van T-rex

Pas ontdekte dinosaurus lijkt op T. rex

Bij een opgraving in Argentinië is een mogelijk familielid van de angstaanjagende T. rex ontdekt. En het was een bloeddorstig beest.

In Argentinië is een nog onbekende dinosaurus gevonden, die verwant lijkt te zijn aan Tyrannosaurus rex. Hij is Llukalkan aliocranianus gedoopt – ‘hij die angst inboezemt’.

En je kon er beter geen ruzie mee krijgen, aldus archeologen.

Met een lichaamslengte van 5 meter en een krachtige kop vol scherpe tanden zag de vleesetende dinosaurus er behoorlijk angstaanjagend uit toen hij circa 80 miljoen jaar geleden in Zuid-Amerika jaagde.

Volgens het Journal of Vertebrate Paleontology is de schedel van het dier zo goed bewaard gebleven dat het middenoorbotje is gevonden. Door dit te bestuderen, kwamen onderzoekers erachter dat Llukalkan aliocranianus voor dinosauriërs een goed gehoor had. Dat gaf het roofdier waarschijnlijk een groot voordeel bij de jacht op een prooi.

Schedel van Llukalkan aliocranianus

De schedel van de gevonden Llukalkan aliocranianus. Let op de scherpe, naar binnen gerichte tanden, die de prooi uiteen konden scheuren.

© Journal of Vertebrate Paleontology

Lange, dodelijke klauwen

Er wordt zelden een nieuwe vleesetende dinosaurus ontdekt, maar als het gebeurt, is het vaak in Argentinië, waar destijds ook de grootste plantenetende dinosauriërs leefden.

Door zijn grootte en zijn krachtige beet is het zeer waarschijnlijk dat Llukalkan aliocranianus boven aan de voedselketen stond, samen met zijn ‘neef’ T. rex, die echter wel 12 meter kon worden.

Llukalkan aliocranianus verschilt ook in twee andere opzichten van zijn beroemde familielid.

Anders dan T. rex, die een grote, langgerekte kop had, had hij een korte schedel met allemaal hoorns, knobbels en kammen. En aan zijn kleine voorpoten had Llukalkan reusachtige klauwen die een prooi konden doorboren.