Eylem Özdoğan / Cambridge University / Antiquety Publications

Oudste verhaal ter wereld gaat over luipaard en penis

Archeologen vragen zich af waarom een man op een 11.000 jaar oud reliëf zijn penis stevig vasthoudt terwijl hongerige roofdieren naderen.

Een geschrokken man pakt zijn penis beet en kijkt naar de twee gulzige luipaarden die hem van twee kanten naderen.

Links van hem staat een tweede man, die wordt aangevallen door een stier. Hij heeft een slang of een ratel in zijn hand.

Dit bijzondere tafereel staat op een 11.000 jaar oude stenen bank, die in 2021 is gevonden bij de Turkse plaats Sayburç, 65 kilometer van de Syrische grens.

Nu blijkt uit onderzoek dat deze stenen bank het oudst bekende verhaal van de mensheid bevat.

Het 3,7 meter lange reliëf staat op een stenen bank uit de jonge steentijd. Links wordt een man aangevallen door een stier.

© Eylem Özdoğan / Cambridge University / Antiquety Publications

Twee sterke mannen

‘De reliëfs zijn gemaakt met een techniek die we ook zien bij andere Midden-Oosterse vondsten uit de prekeramische jonge steentijd (10.000-6500 v.Chr.),’ zegt dr. Eylem Özdoğan van de universiteit van Istanboel.

Maar in tegenstelling tot andere vondsten gaat het hier om een verhaal – een vertelling over twee sterke mannen en gevaarlijke dieren, schrijft ze in haar verslag.

Wat het verhaal precies betekent, heeft Özdoğan nog niet ontdekt.

In de steentijd was er in Sayburç en grote grafheuvel. De nederzetting lag 37 kilometer ten westen van Göbekli Tepe, het Stonehenge van Turkije.

Mannelijkheid was duidelijk belangrijk in het gebied, want op beide plaatsen zijn reliëfs van falussen en roofdieren gevonden.