Oudste dierenschildering gevonden op Borneo
Uit een nieuwe analyse blijkt dat een grotschildering van een waarschijnlijk uitgestorven rund zeker 40.000 jaar oud is. Daarmee is het de oudste ter wereld.

_Volgens de onderzoekers stelt de schildering een rund voor dat inmiddels waarschijnlijk is uitgestorven op Borneo. _
Nieuw onderzoek van grotschilderingen op Borneo heeft de oudst bekende afbeelding van een dier aan het licht gebracht. De schildering stelt een rund voor, en archeologen hebben samen met geochemici vastgesteld dat de afbeelding 40.000 tot 50.000 jaar oud is. Het is daarmee tot nu toe het oudste niet-abstracte motief.
Gedateerd met uranium
De grotschildering is al in 1994 ontdekt, maar was moeilijk te dateren omdat de ouderdom op de rand van de limiet van de koolstof 14-methode ligt. In plaats van koolstof onderzochten de wetenschappers kleine mineraalkorstjes op de afbeelding.
Die zijn gevormd doordat er duizenden jaren water overheen is gestroomd. De korstjes bestaan uit kalk, die een minieme hoeveelheid uraniumisotopen bevat. En omdat de korstjes boven op de schildering zitten, staat het vast dat die ouder is dan de mineralen.
Azië heeft de oudste grotschilderingen
De datering is het bewijs dat figuratieve grotschilderingen geen Europese uitvinding zijn. In onze streken werden de eerste zo’n 32.000 jaar geleden gemaakt. Toen de schildering op Borneo ontstond, kende het eiland een tropisch klimaat, terwijl Europa nog onbewoonbaar was omdat het continent bedekt werd door een ijslaag van een kilometer dik.
De Europese en Aziatische schilderingen hebben veel motieven gemeen, zoals handen en dieren. Vroeger dachten onderzoekers dat dit op prehistorisch contact tussen de continenten wees, maar nu staat deze theorie, mede dankzij de datering van Borneo, op losse schroeven.