Oude symbolen bewijzen verwoestende meteorietinslag

Al tientallen jaren vermoeden wetenschappers dat een hevig bombardement van meteorieten de mini-ijstijd heeft veroorzaakt die onder meer de mammoet de kop kostte. Maar concrete bewijzen ontbraken. Tot nu.

Onderzoekers denken dat een meteorietenregen een hevige ijstijd heeft veroorzaakt.

© Shutterstock

Op een zuil in Göbekli Tepe, de oudste tempel ter wereld in het huidige Turkije, staan een aantal mysterieuze symbolen van onder meer dieren, waar onderzoekers tot nu toe geen chocola van konden maken.

Maar nu hebben wetenschappers van de University of Edinburgh ontdekt dat de symbolen voor sterrenbeelden staan – en voor een meteorenzwerm op ramkoers met de aarde.

De symbolen zijn zeer interessant, want ze vormen het eerste bewijs voor een meteorietenregen waar tot nu toe geen tastbare aanwijzingen van waren.

De symbolen op de zuil in Göbekli Tepe in het zuiden van Turkije.

© Alistair Coombs

Tot nu toe geen bewijzen

Zo’n 3000 jaar geleden daalde de temperatuur plotseling drastisch. Het was het begin van een mini-ijstijd van 1000 jaar. Een meteorietinslag kan een mini-ijstijd veroorzaken.

Schotse archeologen vergeleken de sterrenbeelden op de zuilen en de plaats ervan aan de hemel met een computersimulatie die laat zien waar de sterrenbeelden duizenden jaren geleden boven Turkije stonden.

En het blijkt dat de astronomische afbeeldingen op de zuil een portret van de hemel vormen zoals die er 13.000 jaar geleden uitzag.

Mammoet ging ten onder

Daarmee denken de wetenschappers bewezen te hebben dat er 13.000 jaar geleden een hevige meteorietinslag plaatsvond.

En die kan de mini-ijstijd hebben veroorzaakt die de wolharige mammoet fataal is geworden.

Op de zuil staat ook een tekening van een man zonder hoofd, die de ellende zou symboliseren die de mensen meemaakten na de meteorietinslag.