Nieuwe ‘minimens’ gevonden in grot

Wetenschappers verbazen zich over de vondst van een nieuwe mensensoort in de Filipijnen. De minstens 50.000 jaar oude botten doen erg aan Homo sapiens denken, maar deze mensen waren nog geen 1,20 meter lang.

Filipijnse wetenschappers hebben een nieuwe mensensoort ontdekt in een grot op het grootste eiland van het land, Luzon. De eerste resten van beenderen en tanden werden al in 2007 gevonden door de archeoloog Armand Mijares.

Hij dacht eerst dat hij overblijfselen van een dier in handen had, maar in de 12 jaar daarna bleek uit onderzoek en andere vondsten dat het om een nieuwe tak van het geslacht Homo gaat, waar onder meer Homo erectus en natuurlijk Homo sapiens onder vallen.

Soort lijkt sterk op moderne mens

De onderzoekers hebben de nieuwe soort Homo luzonensis gedoopt, naar het eiland. Er zijn resten van in totaal drie verschillende individuen van de soort gevonden, die tussen de 50.000 en 67.000 jaar geleden leefden.

Homo luzonensis was een holbewoner, en zijn tanden deden sterk aan die van de moderne mens denken. De botten zijn echter erg klein, en de archeologen schatten dat de soort nog geen 1,20 meter lang was. Wetenschappers wereldwijd zijn verheugd over de vondst.

‘Dit is absoluut een van de belangrijkste vondsten die we de komende jaren zullen zien,’ zegt paleoantropoloog Aida Gómez-Robles, die de studie voor publicatie onder de loep nam.

Mens belandde mogelijk per ongeluk in Filipijnen

De ontdekking bewijst mogelijk dat verwanten van deze mensen van Afrika naar Zuidoost-Azië kwamen. Eerder dachten wetenschappers dat dat niet mogelijk was. Hoe ze de reis gemaakt hebben, is echter nog de vraag.

Sommige wetenschappers denken dat de prehistorische mensen op houten vlotten naar de eilanden zijn gekomen, maar anderen zijn van mening dat ze er per ongeluk belandden, bijvoorbeeld na een tsunami.

Vooral de tanden van Homo luzonensis lijken sterk op die van Homo sapiens.