Nieuw onderzoek: Meisje was kruising tussen twee mensensoorten

Voor het eerst zijn er resten gevonden van een mens van wie de vader en moeder niet tot dezelfde mensensoort behoorden.

Archeologen graven in het zuiden van Rusland de ‘Denisovagrot’ op. Hier leefden meerdere mensensoorten zij aan zij.

© Imageselect & IAN CARTWRIGHT/ RitzauScanpix

90.000 jaar geleden resulteerde een ontmoeting tussen een vrouwelijke Neanderthaler en een Denisovaman in een klein meisje.

Ze werd minimaal 13 jaar en overleed door onbekende oorzaken in een grot in het huidige Zuid-Rusland.

Ouders van verschillende soorten

Dat constateren onderzoekers van hetMax-Planck-Institut für evolutionäre Anthropologie in de Duitse plaats Leipzig na de stoffelijke resten van een meisje te hebben onderzocht om achter haar genetische oorsprong te komen.

Hun resultaten zijn uniek, want het meisje is het enige bekende voorbeeld van een mens van wie de ouders tot twee verschillende mensensoorten behoorden.

‘Ik dacht dat het een blunder was van mijn collega’s!’ aldus Svante Pääbo, de hoofdonderzoeker van het project, in het tijdschrift Nature over het moment dat hij het resultaat onder ogen kreeg.

De botten van het meisje werden in 2008 gevonden, maar de analyse is nu pas voltooid.

© IAN CARTWRIGHT/ RitzauScanpix

Het was al jaren bekend dat mensensoorten die nu zijn uitgestorven, seks met elkaar hadden. Alle huidige mensen buiten Afrika hebben bijvoorbeeld tot 4 procent Neanderthaler-DNA in zich. Maar dit is de eerste keer dat er een hybride tussen twee mensensoorten is ontdekt.

Relatie tussen ouders is onbekend

Het meisje heeft de bijnaam ‘Denny’ gekregen en leefde in een gebergte waar Neanderthalers en Denisovamensen blijkbaar naast elkaar leefden.

Wat de relatie tussen haar ouders was, is echter onbekend. Zo weten we niet of de oermensen maar één keer of vaker contact hebben gehad.