EFE

Necropool lag ruim 1000 jaar verscholen

Dankzij wegwerkzaamheden konden Spaanse archeologen een vergeten kerkhof onderzoeken.

Een team archeologen is bezig een ruim 1000 jaar oud kerkhof in Noord-Spanje bloot te leggen.

Het kerkhof ligt in de regio La Rioja, zo’n 400 meter van de plaats Grañón. De plek is al sinds 2013 bekend, toen de graven bij onderzoeken in dit gebied werden ontdekt.

Pas nu er in de buurt wegwerkzaamheden worden uitgevoerd, hebben de archeologen de kans om het kerkhof nader te bekijken.

Volgens opgravingsleider Luis Alberto Villanueva gaat het werk snel, doordat de archeologen vooraf wisten waar de graven lagen.

De archeologen verwachten zo’n 100 graven bloot te leggen bij het Spaanse Grañón.

© EFE

Skeletten verraden religie

De onderzoekers hebben al verschillende graven blootgelegd. Uiteindelijk is het de bedoeling om ze alle 90 à 100 op te graven.

‘De meeste graven zijn simpele gaten, afgedekt met grote stenen. Ze zijn maar één keer gebruikt, en in een aantal ervan liggen meerdere skeletten,’ vertelt Villanueva.

Het kerkhof werd rond de overgang van de klassieke oudheid naar de middeleeuwen gebruikt, maar precieze jaartallen kunnen de archeologen nog niet geven. Wel is duidelijk dat de graven uit twee verschillende perioden stammen.

In de graven liggen de stoffelijke resten van volwassenen en kinderen. En volgens Villanueva hebben de doden één ding gemeen:

‘Alle graven zijn volgens christelijk gebruik oost-west gericht, en de doden liggen op hun rug.’

De archeologen hopen dat verdere analyses van de skeletten duidelijk kunnen maken wie de mensen waren.