Neanderthalers konden praten

Wetenschappers vinden steeds meer overeenkomsten tussen Neanderthalers en moderne mensen. Ons gehoor en spraakvermogen moeten ook op dat lijstje staan, zo concludeert een onderzoeksteam.

Wetenschappers proberen er al jaren achter te komen of Neanderthalers te primitief waren om te kunnen praten, of dat ze verbaal met soortgenoten en moderne mensen konden communiceren.

Met behulp van geavanceerde metingen heeft een Spaans-Amerikaans onderzoeksteam nu een deel van het antwoord gevonden.

De onderzoekers scanden Neanderthalerschedels en bouwden 3D-modellen van hun binnenoor met geavanceerde ziekenhuissoftware. Ze vergeleken die vervolgens met modellen van 50.000 jaar oude schedels van de moderne mens.

De onderzoekers concludeerden dat de Neanderthaler (rechts) hetzelfde binnenoor had als de moderne mens.
https://www.binghamton.edu/news/story/2903/neanderthals-had-the-capacity-to-perceive-and-produce-human-speech

© Mercedes Conde-Valverde

Gehoor en spraak horen bij elkaar

De Neanderthaler en Homo sapiens bleken dezelfde opbouw van het gehoor te hebben. Ze waren er beiden toe in staat om de geluiden op te vangen die de menselijke spraak produceert. En dat is de eerste voorwaarde voor verbale communicatie.

‘We weten niet of de Neanderthalers een taal kenden, maar ze voldeden in ieder geval aan de anatomische voorwaarden om te kunnen praten, net als wij,’ aldus paleoantropoloog Mercedes Conde-Valverde van de universiteit van Alcala.

‘We zullen ze niet kunnen verstaan, maar als we de Neanderthalers hoorden praten, zouden we eruit kunnen afleiden dat het mensen waren,’ aldus Conde-Valverde.