Shutterstock
Neandertaler med krabbe

Neanderthalers bereidden krab als topkoks

Neanderthalers in Portugal bereidden maaltijden waar we vandaag de dag een vermogen voor zouden neertellen – 45.000 jaar voordat de eerste Homo sapiens voet zette in Europa.

Nieuw onderzoek laat nog eens zien dat de Neanderthalers bepaald niet primitief of onontwikkeld waren.

In een grot ten zuiden van Lissabon vonden archeologen bewijs dat de prehistorische mens 90.000 jaar geleden een rijk en gevarieerd dieet kende, waarin ook krab niet ontbrak.

Krab wordt vandaag de dag nog steeds beschouwd als delicatesse, omdat de bereiding ervan zowel kennis als hard werk vereist. En deskundigen hebben nu vastgesteld dat de Neanderthalers dit kunstje beheersten – 45.000 jaar voordat de eerste Homo sapiens voet zette in Europa.

Krabben geopend met stenen werktuigen

In de grot Gruta de Figueira Brava, aan de Atlantische kust van Portugal, zijn botten en schelpdieren blootgelegd die een goed inzicht geven in het dieet van de Neanderthaler. Er werden ook verbrande schalen van de noordzeekrab gevonden, een soort die ook nu nog in Portugal wordt gegeten.

Bruine krab Portugal

De noordzeekrab (Cancer pagurus) is nog steeds de krabbensoort die het meeste wordt gegeten in Europa.

© Shutterstock

‘Ze vingen krabben die vast waren komen te zitten in plassen aan de rotsige kust. De schaaldieren werden naar de grot gebracht, waar ze boven kolen werden geroosterd en vervolgens gegeten,’ stellen de archeologen in het nieuwe onderzoek, een samenwerking tussen Spaanse, Portugese en Franse wetenschappers.

Door te analyseren hoe de schalen waren gebroken, kwamen de onderzoekers erachter dat ze door mensenhanden waren geopend, en niet door roofdieren of knaagdieren. Uit de beschadigingen kunnen we afleiden dat ze tegen een steen waren geslagen of werden kapotgeslagen met de stenen werktuigen die de archeologen ook in de Portugese grot vonden.

De onderzoekers ontdekten ook dat de krabben een gemiddelde lichaamsbreedte hadden van 16 centimeter. De Neanderthalers haalden dus zo’n 200 gram vlees uit elke krab.

Krabben op perfecte temperatuur geroosterd

Het meest verrassende aan het onderzoek is echter dat de krabben op kolen werden verhit tot 300 tot 500 °C voordat de schalen werden opengebroken.

Dit is aanzienlijk minder heet dan een open vuur, maar de perfecte temperatuur om krabvlees snel te garen en er tegelijk voor te zorgen dat het vlees mals en vers blijft. Dit suggereert dat Neanderthalers er bewust voor kozen om krab op deze manier te koken.

‘Onze bevindingen zijn de zoveelste nagel aan de doodskist van het achterhaalde idee dat de Neanderthalers primitieve holbewoners waren,’ concludeert de nieuwe studie.

Het onderzoek geeft een beeld van de Neanderthaler als flexibele en opportunistische mensensoort, net als andere prehistorische mensen.

De Neanderthalers aten gevarieerd, al naargelang wat er voorhanden was. In dit deel van Portugal was er krab in overvloed, dus aten ze veel krabben en leerden ze hoe ze de schaaldieren het beste konden bereiden.

Neanderthaler haalt de moderne mens in