Sputnik Images

Mysterieus bouwwerk bestaat uit enorme botten

25.000 jaar geleden hebben jager-verzamelaars een raadselachtig bouwwerk van mammoetbotten neergezet. Archeologen hebben geen idee waarom.

Na vijf jaar onderzoek van het grootste zogeheten mammoethuis van Rusland moeten de archeologen toegeven dat er nog steeds meer vragen dan antwoorden zijn.

De ronde constructie heeft een diameter van 12,5 meter en werd circa 25.000 jaar geleden opgetrokken uit een wel heel bijzonder materiaal.

‘Het is gemaakt van duizenden botten van ten minste 60 verschillende wolharige mammoeten,’ vertelt archeoloog en hoofdauteur Alexander Pryor van de universiteit van Exeter aan de wetenschappelijke nieuwssite Live Science.

Een wereld bedekt met ijs en sneeuw

Toen dit mammoethuis, Kostenki 11 genaamd, werd gebouwd, was het merendeel van het noordelijk halfrond met ijs bedekt. Er groeiden nauwelijks bomen en de meeste mensen waren al lang geleden naar het zuiden vertrokken.

Sommigen hielden echter vol. De vraag is alleen waarom ze dit mysterieuze bouwwerk hebben gemaakt.

Mammoet botten Rusland

De ring van botten heeft een diameter van ruim 12 meter. Waarschijnlijk waren de botten op elkaar gestapeld.

© A. Yu. Pustovalov & A.M. Rodionov

Een constructie van mammoetbotten

  • Het bouwwerk is opgetrokken uit duizenden mammoetbotten. Er zijn botten in allerlei formaten aangetroffen, waarvan 64 schedels en 51 onderkaken de grootste zijn. Volgens de onderzoekers zijn veel botten mogelijk afkomstig van een mammoetkerkhof.

  • De archeologen hebben geen logische ingang van het mammoethuis kunnen ontdekken. Maar dat kan komen doordat de ingang is ingestort en daarom niet van de rest is te onderscheiden.

  • Binnen in de bottencirkel zijn restanten gevonden van een vuurplaats, met houtskoolresten en verbrande botten. In de ijstijd groeiden er nauwelijks bomen in deze omgeving, en de zeer smalle jaarringen in de houtskool tonen aan dat de bomen onder zware omstandigheden groeiden.

In totaal zijn er in Rusland en Oekraïne 70 van dit soort ‘huizen’ van mammoetbotten gevonden, maar Kostenki 11 is de oudste en de grootste.

Volgens het onderzoek, dat is gepubliceerd in het tijdschrift Antiquity, zijn er rondom het bottenhuis slechts weinig resten van stenen werktuigen gevonden. Daarom denken de onderzoekers niet dat de constructie werd bewoond. Ook betwijfelt Alexander Pryor of het gebouw een dak had.

Mogelijk was het een enorme vriezer

De archeologen vermoeden dat het mammoethuis ofwel een religieuze functie had, ofwel als een soort voorraadkamer fungeerde.

Er zijn namelijk aanwijzingen dat op een deel van de botten nog vleesresten zaten toen ze werden verzameld. In dat geval kan het huis als een enorme vriezer hebben gediend, waar de jagers in tijden van crisis eten haalden.

Volgens Alexander Pryor zullen de archeologen zich bij toekomstige pogingen om het gebouw zijn geheimen te ontfutselen op deze theorie richten.