Macabere vondst: doden werden opgegeten

10.000 jaar oude skeletten uit Zuid-Amerika doen een boekje open over de complexe en macabere begrafenisrituelen van de oudheid.

Archeologen markeren de vindplaats van een skelet met geavanceerde gps-apparatuur.

© Alberto Barioni

Onthoofden, tanden trekken, verbranding en wellicht zelfs kannibalisme. Het ging er niet zachtzinnig aan toe bij begrafenissen in de oudheid. Dat meldt een artikel in het tijdschrift Antiquity.

Archeologen onderzochten de manier waarop 26 lichamen zijn begraven in de grotten bij Lagoa Santa in Brazilië.

Die grotten zijn al 200 jaar bekend, maar nu pas worden de rituelen waar de doden aan zijn blootgesteld nader onder de loep genomen.

Deze man is in zijn eigen schedel begraven.

© LEEH-USP

Begraven in eigen schedel

Bij een aantal skeletten zijn na de dood de tanden verwijderd en zijn er gaten in de kaak geboord. De handen zijn afgehakt en vervolgens verbrand.

In één geval zijn de botten verbrijzeld en verbrand en in de schedel gelegd. En in meerdere gevallen hebben stamleden mogelijk van het lichaam gegeten.

‘We denken dat de leden van deze stam net als andere culturen rituelen uitvoerden om de doden te eren en een goede begrafenis te bezorgen,’ aldus André Strauss, bioarcheloog en medeschrijver van het artikel.

De tanden werden vlak na de dood getrokken.

© Mauricia de Paiva

‘Het lijkt misschien raar om ledematen van overledenen af te hakken, maar ik ben ervan overtuigd dat deze rituelen een manier waren om respect voor de doden te tonen,’ legt André Strauss uit.

Hij staat er niet van te kijken dat er wellicht sprake was van kannibalisme: ‘Kannibalisme is een hypothese, maar het is geen verrassing. We zien het in veel samenlevingen, en in symbolische vorm zelfs bij christelijke diensten. Het werd vermoedelijk gedaan om de dode te eren.’