Klein vogeltje gemaakt door groot steentijdkunstenaar

Een minifiguur uit China zou weleens van groot historisch belang kunnen zijn. Het vogeltje bewijs namelijk dat de Aziaten de kunst van het snijden van figuren niet van de Europeanen leerden, zo stellen onderzoekers.

kivikausi, figuuri, Kiina, pikkulintu
© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Archeologen hebben de oudst bekende figuur van China opgegraven. Zo’n 13.500 jaar geleden zat een steentijdman of -vrouw in de huidige provincie Henan een vogeltje uit te snijden – en nog erg netjes ook.

Het vogeltje meet maar 1,9 centimeter van snavel tot staartpunt en is gesneden uit een stukje bot dat is gehard boven een vuur.

Met een scherpe steen heeft de kunstenaar het vogellijfje uitgesneden en het een staart gegeven die een perfect tegengewicht vormt. Toen de kunstenaar klaar was, bleef het beestje vanzelf rechtop staan.

vogeltje, China, Henan, steentijd

Het nog geen 2 centimeter grote figuurtje stelt volgens de onderzoekers vermoedelijk een mus voor.

© Francesco D'Ericco & Luc doyon

Oudste figuur ter wereld is Duits

Onder een microscoop was te zien dat er meerdere technieken zijn gebruikt: een stenen beitel heeft zich in het bot geboord, en de kunstenaar heeft het oppervlak afgeschraapt en gepolijst tot het glansde.

Volgens de onderzoekers haalt de vondst de theorie onderuit dat het maken van figuren in Europa begon en zich naar de rest van de wereld verspreidde. Die theorie is gebaseerd op de vondst van de oudst bekende figuur in Duitsland.

De zogenoemde Leeuwmens uit Hohlenstein-Stadel is circa 40.000 jaar oud en gemaakt van de slagtand van een mammoet.

Het vogeltje suggereert dat de Chinezen hun eigen figuurkunst onafhankelijk van Europa ontwikkelden, zo denken de onderzoekers.