‘De schedel heeft een moderne vorm, maar delen ervan hebben oudere kenmerken – zoals de kaak, die robuuster is dan bij de moderne mens.’
Dit zegt Cícero Moraes, de graficus die met een Braziliaans onderzoeksteam onlangs het gezicht reconstrueerde van een van de oudste Homo sapiens-skeletten ooit gevonden.
De resten van de man werden in 1980 gevonden in de Nijlvallei en liggen sindsdien in het Egyptisch Museum in Caïro.
Uit onderzoek is gebleken dat de botten toebehoren aan een man die meer dan 30.000 jaar geleden in Egypte leefde, en de reconstructie duidt erop dat hij in grote lijnen identiek was aan de moderne mens, hoewel zijn kaaklijn iets breder was.

Volgens onderzoekers had de eerste Homo sapiens veel weg van de moderne mens.
Schedel is goed bewaard gebleven
Hoewel de man handen, voeten en enkele ribben mist, zijn de gezichtsbotten zo goed bewaard gebleven dat de onderzoekers er veel gedetailleerde digitale beelden van konden maken.
De informatie is vergeleken met moderne statistische gegevens en aangevuld met diverse forensische technieken om onbekende personen te identificeren.
We zijn niet veranderd
Het resultaat is een 3D-reconstructie van een oeroude mens, en de onderzoekers hopen dat deze kennis zal opleveren over de menselijke evolutie, bijvoorbeeld de ontwikkeling van onze lichaamsbouw in de overgang van jagen en verzamelen naar landbouw.
Tot verbazing van de onderzoekers zelf lijken we niet zoveel veranderd te zijn.
‘Als een man van toen nu over straat zou lopen, zou hij waarschijnlijk niet opvallen,’ zegt Cícero Moraes.
Uit analyses van de botten blijkt dat de 30.000 jaar oude man circa 1,60 meter lang was en 17 tot 29 jaar oud toen hij stierf.