Hannes Wiedmann
Fallus

Hoe oud zijn seksspeeltjes?

In 2005 vonden Duitse archeologen de laatste puzzelstukjes in het bewijs voor het seksuele gedrag van steentijdmensen die bijna 30.000 jaar geleden leefden.

In 2005 vonden Duitse archeologen van de universiteit van Tübingen een stuk steen in een grot in Zuid-Duitsland. Het zag er niet erg bijzonder uit, maar de archeologen beseften dat het waarschijnlijk bij een aantal andere stukken hoorde die daar eerder al waren gevonden.

En ze hadden gelijk. Toen ze alle stukjes in elkaar hadden gezet, hadden ze een heel bijzonder object: een stenen dildo, waarschijnlijk een van de oudste seksspeeltjes die ooit gevonden zijn.

Fallus

Deze prehistorische fallus van siltsteen is zo’n 20 centimeter lang.

© Hannes Wiedmann

De steen is 28.000 jaar oud

De 20 centimeter lange dildo werd gevonden in de beroemde grot Hohle Fels, waar wetenschappers al meerdere unieke prehistorische vondsten deden – waaronder enkele van de oudste door mensen gemaakte figuren en muziekinstrumenten.

De aslaag waaruit de steenfragmenten werden opgegraven laat zien dat de fallusvormige steen ongeveer 28.000 jaar geleden werd bewerkt. De grootte en het gladde oppervlak wekken de suggestie dat hij waarschijnlijk als dildo werd gebruikt, zeggen de onderzoekers.

Volgens Nicholas Conard, hoogleraar aan de universiteit van Tübingen en een van degenen die de stenen dildo onderzochten, is de steen ‘bijzonder goed gepolijst’.

Grieken hadden dildo’s van brood

We kennen historische dildo’s vooral uit het oude Griekenland. In meerdere oude Griekse komedies komen dildo’s voor, en ook op antieke vazen zijn er een aantal afgebeeld.

De Griekse dildo’s werden meestal gemaakt van leren kokers gevuld met wol. Volgens sommige onderzoekers was er nog een type dildo, namelijk de zogeheten olisbokollix, een keihard gebakken, fallusvormig brood.