Paleoanthropologist Russell Ciochon, University of Iowa
Java homo erectus opgraving

Eerste mensensoort die Afrika verliet bestond extreem lang

Uit baanbrekend onderzoek blijkt dat de mensensoort Homo erectus ruim 100.000 jaar geleden nog op Java leefde – lang nadat de soort overal elders was uitgestorven.

Homo erectus, die als eerste mensensoort geheel rechtop liep, overleefde verbazend lang: wel 1,8 miljoen jaar.

Dat blijkt uit een baanbrekend onderzoek, dat ruim 10 jaar geduurd heeft en nu kan vaststellen dat 12 Homo erectus-schedels die op het Indonesische eiland Java zijn gevonden, tussen de 108.000 en 117.000 jaar oud zijn.

Tot dusver jongste vondst

‘Daarmee zijn het de jongste exemplaren van Homo erectus die we kennen,’ zegt professor Michael Storey van het natuurhistorisch museum in Kopenhagen op een persconferentie.

De botten werden in de jaren 1930 op Java gevonden, maar waren niet eerder met zekerheid gedateerd.

Michael Storey werkte met onderzoekers uit de hele wereld aan het onderzoek, waarbij meerdere geavanceerde dateringsmethoden werden gebruikt.

Soort leefde 1,4 miljoen jaar op Java

Homo erectus was de eerste mensensoort die Afrika verliet en zich naar andere gebieden verspreidde. Eén groep kwam op Java terecht, waar de soort ruim 1,4 miljoen jaar leefde – bijna 300.000 jaar langer dan op andere plekken.

Daarmee is Homo erectus de mensensoort die het langst heeft bestaan – met afstand. Ter vergelijking: onze eigen soort, Homo sapiens, bestaat nog maar iets meer dan 300.000 jaar.