AFP/Ritzau Scanpix
Oesterparel, abu dhabi, opgraving

Archeologen vinden oudste parel ter wereld

Archeologen in Abu Dhabi hebben een parel gevonden die bijna 8000 jaar geleden van de zeebodem werd opgedoken.

Bij opgravingen op een eiland voor de kust van Abu Dhabi hebben archeologen een unieke vondst gedaan: een oesterparel, die het oudste bewijs vormt van parelvisserij.

De roze parel lag in een kamer van een nederzetting uit de steentijd op het eiland Marawah. De aardlaag waarin de parel werd gevonden, is met koolstof 14-analyse gedateerd op tussen 5800 v.Chr. en 5600 v.Chr.

‘We zagen dat het een parel was, maar wisten niet hoe oud hij was,’ zegt archeoloog Abdoella Al Kaabi tegen lokale media.

Mogelijk parelhandel met Mesopotamië

Zijn collega’s en hij waren erg enthousiast toen de analyses uitwezen dat de parel circa 8000 jaar geleden uit zee moet zijn gehaald.

De opgravingen op Marawah begonnen in 1992, en sindsdien zijn er resten van gebouwen en voorwerpen ontdekt. Die duiden erop dat het eiland in de prehistorie al een beschaving kende.

Ook elders in het emiraat Abu Dhabi hebben archeologen parels uit de prehistorie gevonden. Ze denken dat deze onder andere zijn gebruikt voor de handel met bijvoorbeeld de vroege culturen in Mesopotamië (het huidige Irak).

Abu Dhabi stond bekend om zijn parelvisserij

Tot in de jaren 1930 was parelvisserij in de Perzische Golf de enige exportsector van Abu Dhabi, en in de middeleeuwen was het emiraat alom bekend om zijn parels, die van de zeebodem werden opgedoken.

De parelvisserij stierf vrijwel uit toen in de jaren 1950 voor het eerst aardolie werd ontdekt in Abu Dhabi. Tegenwoordig heeft het emiraat circa 9 procent van de olievoorraden ter wereld in handen.

LEES OOK: Qatar is gebouwd op gas, olie en dode migranten