De 8-jarige Elise was aan het spelen op de Os School in het zuidwesten van Noorwegen toen ze plotseling een scherp stenen voorwerp zag, verborgen onder een andere steen op het schoolplein.
Het was beslist geen speelgoed, maar een vuurstenen dolk van 3700 jaar oud – uit de steentijd dus.
‘Ik wilde een klein stukje glas oprapen en daar lag de steen. Hij was mooi,’ zegt Elise.
Ze overhandigde het voorwerp aan haar lerares Karen Drange, die al snel doorhad dat dit geen gewone steen was.
De lerares nam contact op met de provincie Vestland, die snel archeologen stuurde om het fascinerende voorwerp te bekijken. Na grondig onderzoek concludeerde de archeologen dat het een echte vuurstenen dolk was uit het stenen tijdperk, die ze konden dateren op 1700 v.Chr.

Elise vond de dolk tussen een paar grote stenen die in de speeltuin van het schoolplein lagen.
Een zeldzame schat
De vuurstenen dolk is bijna 12 cm lang en duidelijk door mensenhanden gemaakt. Omdat vuursteen van nature niet voorkomt in Noorwegen, moet de steen of dolk zijn geïmporteerd. Vuursteen heeft verschillende eigenschappen, afhankelijk van de herkomst, en de Noorse archeologe Louise Bjerre Petersen vermoedt dat de dolk uit Denemarken komt.
De ontdekking leidde tot archeologische opgravingen op het schoolplein, want deskundigen hoopten bewijs te vinden van een oude nederzetting. Helaas gingen de archeologen van Vestland en het Universiteitsmuseum van Bergen met lege handen naar huis.
‘We hebben hier geen voorwerpen of sporen van de steentijd meer gevonden, maar de dolk die Elise vond is ook uniek. Het zal bijdragen aan verder onderzoek naar de steentijdcultuur van West-Noorwegen,’ vertelt Louise Bjerre Petersen in een persbericht.

Archeologen van de provincie Vestland en het Universiteitsmuseum van Bergen zoeken naar voorwerpen op het schoolplein.
Vuurstenen dolken waren prestigevoorwerpen
Vuurstenen dolken zijn zeer zeldzaam in Noorwegen, maar niet in Denemarken, waar veel vuursteengroeven te vinden zijn. Er worden zelfs zo vaak vuurstenen dolken gevonden uit het einde van de Deense steentijd, rond 2400-1800 v.Chr., dat het de ‘Dolkentijd’ wordt genoemd.
Archeologen denken dat vuurstenen dolken niet echt een praktisch doel hadden, in tegenstelling tot vuurstenen bijlen en messen. Dolken stonden voor prestige en status. Daarom zijn er ook zo veel fraaie dolken gevonden, want ze werden geofferd en begraven om de goden gunstig te stemmen.
Noorse archeologen denken echter niet dat deze dolk geofferd is, want dan zouden er waarschijnlijk nog andere voorwerpen gevonden zijn. In plaats daarvan kan hij zijn verloren door iemand op doorreis.
Om Elise te bedanken voor haar oplettendheid, kreeg haar hele klas een rondleiding door het Universiteitsmuseum van Bergen. En het 8-jarige meisje kreeg een diploma voor haar inzet.

De bijna 12 centimeter lange dolk komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Denemarken.