Sveučilište u Zadru
Kroatië weg onder water

7000 jaar oude weg ging schuil onder water

Voor de kust van Kroatië in de Adriatische Zee leefden in de steentijd grote beschavingen, die archeologen nu pas beginnen te ontdekken. Onlangs vonden ze onder water een complete weg, die naar het ‘Atlantis van Kroatië’ leidt.

Als archeologen de zeebodem onderzoeken, zijn ze meestal uit op scheepswrakken of objecten die overboord zijn gevallen.

Maar bij het Kroatische eiland Korčula vonden ze iets heel anders: de resten van een 7000 jaar oude weg, die ooit het eiland verbond met een nabijgelegen (nu verzonken) nederzetting van de Hvar-cultuur, een steentijdbeschaving die tussen 5000 en 2500 v.Chr. langs de Adriatische kust bestond.

Archeologen van de universiteit van Zadar in Kroatië kwamen de weg op het spoor toen ze platte stenen ontdekten, waarmee de weg netjes was bestraat.

De weg werd gedateerd aan de hand van houtresten uit de constructie, die in zuurstofarme modder zaten en daardoor niet vergaan waren. Koolstof 14-analyses van het hout toonden aan dat het uit omstreeks 4900 v.Chr. kwam.

VIDEO: Bekijk het archeologische werk onder zee aan de pas ontdekte weg

Videobeelden van de opgraving van de onderwaterweg

Zee slokte Atlantis van Kroatië op

De weg en de duizenden jaren oude nederzettingen zijn door verschillende natuurverschijnselen op de bodem van de zee beland. Door verschuivende oceaanstromingen, vulkanische activiteit en smeltende gletsjers is de Adriatische Zee de laatste paar duizend jaar 4 tot 5 meter gestegen.

Veel van de kustgebieden die vroeger bewoond waren, liggen daarom tegenwoordig onder water en worden enigszins gekscherend het Atlantis van Kroatië genoemd.

De opgravingen in deze overstroomde gebieden is nog maar net begonnen, en de archeologen verwachten de komende jaren nog interessante vondsten te doen.