Welkom bij Historia nr. 9/2012

Historia nr. 9/2012 is uit: Lees onder meer over de gigantische operatie Pedestal, die tijdens de Tweede Wereldoorlog het strategisch belangrijke Malta uit Duitse handen moest houden.

Wat nu als? Veel mensen vragen zich soms af wat er was gebeurd als een bepaalde historische gebeurtenis anders was uitgevallen. Wat nu als Duitsland de Tweede Wereldoorlog had gewonnen?

Er is een aantal goede redenen dat dat niet gebeurd is, en het was van groot belang dat Malta niet door Duitse en Italiaanse troepen is veroverd. In de zomer van 1942 stond dat te gebeuren. Het Britse eiland werd zwaar gebombardeerd door beide luchtmachten. Als Malta gevallen zou zijn, hadden de Duitsers hun troepen in Noord-Afrika ongehinderd kunnen bevoorraden en de Britse strijdkrachten in de regio onder grote druk kunnen zetten.

Om het strategisch vitale eiland te redden, stuurden de geallieerden een gigantisch scheepskonvooi naar de Middellandse Zee. Malta moest koste wat kost gered worden.

Gustave Eiffel, de man van ijzer

Als Gustave Eiffel zijn toren in Parijs niet had gebouwd, waren de gevolgen wel te overzien geweest. Maar zijn verhaal zit vol dramatiek, en drie jaar na zijn triomf werd hij beschuldigd van fraude.

Hoe Gustave Eiffel het ijzer zo perfect leerde beheersen, en hoe het hem verging na zijn grote successen, kun je lezen in het nieuwe nummer van HISTORIA. Ook vind je verhalen over het Google van de 18e eeuw, het Woodstockfestival en de IJzeren Kanselier Otto von Bismarck.

Veel plezier!
Tonny Vorm

Zo ontvang je Historia

Historia is overal verkrijgbaar voor € 6,95 of online te bestellen via www.magvilla.nl.

Klik hier voor een abonnement met een mooi welkomstgeschenk of een korting.

Word vrienden met Historia op Facebook.