Nieuw nummer: Slavenleger gijzelde de kalief

Dé supermacht van de 9e eeuw was het islamitische kalifaat van de Abbasiden. Omdat de kalief zijn handen vol had aan vijanden van buiten en binnen, riep hij een eliteleger van slavensoldaten in het leven, die hem altijd trouw zouden blijven. Dat viel vies tegen.

De nieuwe HISTORIA is uit!

Koop dit nummer van Historia.

Voor maar € 6,95 krijg je nummer 2 van Historia, met onder meer:

Luchtaanval hielp opgesloten verzetsstrijders: Bevrijd met bommen

In februari 1944 zit de gevangenis van het Noord-Franse Amiens propvol verzetsstrijders. Een aantal zijn door de Duitsers ter dood veroordeeld, en uit wanhoop smeken ze de Britse luchtmacht het complex te bombarderen, zodat ze kunnen ontsnappen. Het is een van de meest gewaagde bevrijdingsacties van de oorlog.

Slavenleger gijzelt zijn kalief

De kaliefen in het Midden-Oosten hadden geen vertrouwen in hun lokale troepen. Daarom bouwden ze een eliteleger op van Turkse ongelovigen, die zeer toegewijd heetten te zijn. Maar de praktijk was anders. Al snel zaten de heersers gevangen in hun eigen paleizen terwijl de slavensoldaten de dienst uitmaakten.

Indianen tekenden mysterieuze lijnen in het zand: SOS aan de goden

In de kurkdroge woestijn aan de kust van Peru is een wirwar van mystieke figuren en kilometerslange strepen gekrast. Onderzoekers proberen de 2000 jaar oude tekeningen al jaren te interpreteren en denken nu dat deze Nazcalijnen een rol speelden bij religieuze rituelen waarbij de bewoners de goden smeekten om water.