Nieuw nummer: Griekse Titanic had raadselachtige lading aan boord

Al sinds Griekse sponsduikers bijna 120 jaar geleden een scheepswrak uit de oudheid bij het eiland Antikythera vonden, vragen onderzoekers zich af waar het vaartuig vandaan kwam en wie het had gestuurd. Het ruim 2000 jaar oude wrak had een raadselachtige lading aan boord.

Het schip liep op de rotsen en verging met een laadruim vol kostbare voorwerpen.

© Per O. Jørgensen/Historia

De nieuwe HISTORIA is uit!

Wil je een abonnement op HISTORIA? Kijk dan snel hier.

In nummer 4-2019 van HISTORIA lees je onder meer:

De Zoeloes rukken op: Geitenhoeder is de sterkste van Afrika

Als jongen werd Shaka uitgelachen, maar hij ontpopte zich als een onovertroffen legerleider, die zelfs de sterkste tegenstander in de pan hakte. Met nieuwe wapens en strategieën maakte hij zijn volk tot een geduchte oorlogsmachine, maar de prijs was hoog.

Het raadsel is bijna opgelost: De Griekse Titanic

Sinds Griekse sponsduikers bijna 120 jaar geleden een scheepswrak uit de oudheid vonden bij het eiland Antikythera, willen onderzoekers weten waar het vaartuig vandaan kwam en wie het had gestuurd, want het meer dan 2000 jaar oude wrak had een raadselachtige lading.

De vergeten D-DAY

Twee maanden na de invasie van Normandië in juni 1944 doen de geallieerden het nog eens dunnetjes over in Zuid-Frankrijk. Ze hebben geleerd van D-day en zetten nog zwaarder materieel in, waaronder drijvende tanks.