Shutterstock
Mongoolse krijger

Wat was het barbaarste leger ooit?

Mannen, vrouwen en kinderen. Je moest rennen voor je leven als je in de 13e eeuw Dzjengis Khan en zijn Mongoolse leger tegenkwam: hij doodde iedereen.

Geëxecuteerde burgers met hun handen vastgebonden op hun rug. Martelkamers. Misbruikte en verbrande lijken. De wereld keek vol afschuw naar de beelden uit de Oekraïense stad Bucha nadat Russische troepen zich in maart 2022 terugtrokken uit de stad.

De rest van de wereld was verbijsterd door het geweld waaraan de Oekraïners zijn blootgesteld. Het brute en bloeddorstige Russische leger is echter niet het barbaarste uit de geschiedenis – verre van zelfs.

Mongolen doodden miljoenen Chinezen

Als het gaat om aantal dodelijke slachtoffers, staat het Mongoolse leger van Dzjengis Khan hoog op het lijstje van de barbaarste legers in de geschiedenis.

Hoewel we niet exact weten hoeveel slachtoffers de Mongolen tijdens hun veroveringen hebben gemaakt, denken historici dat er in de 13e eeuw ongeveer 40 miljoen mensen zijn gedood door de Mongolen. Dat is zo’n 10 procent van de toenmalige wereldbevolking.

Historici kunnen onder meer in Chinese volksverhalen zien dat het inwoneraantal met miljoenen is gedaald na de Mongoolse invasie. En andere bronnen noemen bergen met mensenbotten bij waar nu Peking ligt.

Mongoolse krijger

De Mongolen veroverden in de 13e eeuw enorme gebieden – en daar moesten 40 miljoen mensen voor sterven.

© Shutterstock

Massamoord veranderde het klimaat

Er werden zo veel mannen, vrouwen en kinderen vermoord door de Mongolen, dat Amerikaanse onderzoekers in 2014 de effecten direct konden zien in historische klimaatdata.

De Mongolen verkleinden de wereldbevolking zo drastisch dat grote landbouwgebieden werden vernietigd en in bossen veranderden, waardoor er wel 700 miljoen ton minder CO2 in de atmosfeer zat.

De massamoord had een grotere klimaatimpact dan de Zwarte Dood – en daaraan stierf in de 14e eeuw de helft van de Europese bevolking.