FriskyAnYantos
Belgorod

Wat is GUGI?

Tijdens de Koude Oorlog zetten de Russen een geheim diepzeeproject op om de NAVO in de gaten te houden. Nu is het project sterker dan ooit, en het zou het Westen kunnen verlammen als er oorlog uitbreekt.

In 2017 stelde de Britse Air Chief Marshal Sir Stuart Peach dat de NAVO dringend de westerse onderzeekabels moest beschermen tegen ‘de dreiging van de modernisering van de Russische marine’.

De westerse landen en de rest van de wereld kunnen met elkaar communiceren door 875.000 kilometer aan kabels op de zeebodem. Ook faciliteren de kabels economische transacties ter waarde van bijna 9 biljoen euro – per dag.

‘Onderzeekabels creëren een onmisbare infrastructuur en zijn van vitaal belang voor ons moderne leven en onze digitale economie, maar toch zijn ze onvoldoende beschermd en dus zeer kwetsbaar,’ zei Peach.

De kabels op de zeebodem zijn nu kwetsbaarder dan ooit. Sinds 2017 heeft Rusland zijn capaciteit om de zeebodem in kaart te brengen en de westerse, onderzeese levensaders te saboteren alleen maar uitgebreid.

Belgorod

In de Russische GUGI-vloot zit onder meer een van de grootste duikboten: de kernonderzeeër Belgorod van 184 meter lang.

© FriskyAnYantos

GUGI is Poetins prestigeproject

De Russische overheersing van de zeebodem is gestoeld op een geheim militair programma: Glavnoje oepravlenië gloebokovodnich issledovani (GUGI of GOeGI), oftewel het Hoofddirectoraat voor diepzeeonderzoek.

Vanuit een basis in de Barentszzee varen onderzeeërs en schepen al tientallen jaren uit om de westerse onderwaterinfrastructuur van internet, gas en elektriciteit in kaart te brengen voor een mogelijke onderwateroorlog.

GUGI werd in de jaren 1960 tijdens de Koude Oorlog opgezet om de vijand in de gaten te houden. Na de val van de Sovjet-Unie werd GUGI overgenomen door Rusland, dat er sindsdien enorme bedragen in heeft geïnvesteerd.

Tegenwoordig ligt het prestigeproject strategisch ver voor op westerse landen, waarmee de Russen hun positie als de facto alleenheerser over de zeebodem hebben veiliggesteld.

Het aantal schepen dat betrokken is bij GUGI is onbekend, maar er zitten onderzeeërs, spionageschepen en civiele schepen bij.