Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

1100: Maliënkolder Ridders vechten gekleed in een vest van ijzeren ringen en een maliënbroek. 1350: Extra metalen laag Over de benen en delen van het bovenlichaam komt een extra laag metalen platen. 1450: De wapenrusting vervangt de maliënkolder volledig. IJzeren platen die soepel bewegen ten opzichte van elkaar bedekken het lichaam van top tot teen.

Oorlog

Wanneer kregen ridders een harnas?

Pas in de 15e eeuw reden robotachtige, in metaal gehulde ruiters de Europese slagvelden op.

Gedurende de middeleeuwen droegen de ridders een maliënkolder. Dit van ijzeren ringetjes gemaakte vest was flexibel. Het gaf bewegingsvrijheid en bood bescherming tegen zwaarden en pijlen. Maar de maliënkolder was niet bestand tegen de steeds krachtigere versies van de kruisboog.

Daarom kreeg het bovenlichaam in de 14e eeuw een extra laag: eerst een stoffen tuniek met metalen plaatjes aan de binnenkant en later een heel borstpantser. Ook de benen en een deel van de armen werden met platen bedekt.

In de 15e eeuw bedekten de platen het hele lijf, wat de maliënkolder overbodig maakte. De delen van het harnas konden over elkaar schuiven, en het gewicht werd over het gehele lichaam verdeeld, in tegenstelling tot dat van de maliënkolder die vooral rustte op de schouders. Het moderne idee dat een ridder in volledig harnas niet zelf op kon staan, is dan ook een mythe.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg