Tomas Ragina/Shutterstock
Israel Hezbollah Hamas

Waarom vreest Israël Hezbollah meer dan Hamas?

Terwijl Israël en Hamas in Gaza in een felle oorlog verwikkeld zijn, staat aan de zijlijn een nieuwe speler klaar. In het noorden dreigt de militante groep Hezbollah met zijn 100.000 strijders Hamas te hulp te schieten.

‘Hezbollah speelt een heel gevaarlijk spel.’

Dit zei een Israëlische legerwoordvoerder toen de paramilitaire organisatie Hezbollah dreigde zich aan Palestijnse kant in de oorlog tussen Israël en Hamas te mengen.

Het dreigement wordt zeer serieus genomen door de Israëli’s, die Hezbollah als een veel sterkere tegenstander zien dan Hamas.

Hezbollah werd opgericht in Libanon nadat Israël het land in 1982 binnenviel. Het was een initiatief van Iran, dat zijn islamitische revolutie wilde verspreiden naar andere delen van het Midden-Oosten.

Met steun van Iran bleef Hezbollah vechten tegen Israël, tot het land zich in 2000 terugtrok uit Libanon.

Sindsdien is Hezbollah uitgegroeid tot een machtige politieke partij, die haar paramilitaire tak heeft behouden en bewapend.

Hezbollah wil Hamas helpen

Volgens sommige bronnen bezit Hezbollah nu 150.000 raketten en een 100.000-koppig leger van gemotiveerde strijders, klaar om Hamas te hulp te schieten als Israël een grondoffensief start in Gaza.

Hezbollah staat in de VS en veel andere westerse landen op de terreurlijst.

De EU maakt echter onderscheid tussen de onderdelen van Hezbollah en heeft alleen de militante tak op de terreurlijst gezet.

Hizbollah
© nsf2019/Shutterstock