M. Evans/Scanpix
Blide

Waarom raakte de blijde in onbruik?

Hoe verging het de middeleeuwse katapulten?

De blijde werd in de oudheid ontwikkeld en kwam rond 500 n.Chr. naar Europa.

De Fransen omarmden de krachtige katapult, en in 1216 brachten ze het wapen naar Engeland tijdens het beleg van Dover. Hier liet koning Edward I de enorme blijde Warwolf bouwen.

Overtroffen door kanon

De slinger van de blijde vormde een grote katapult, waarmee troepen onder meer stenen, vuurballen, brandend zand en kadavers op het vijandelijke fort of kasteel afvuurden.

De projectielen waren zo dodelijk dat de blijde ook na de intrede van het kanon in de 14e eeuw het krachtigste wapen was.

Maar de ontwikkeling van het kanon stond niet stil, en in de 16e eeuw was het nieuwe wapen zo sterk geworden dat het muren kon slechten. Hierdoor werd de blijde verdrongen.

Blijde vs. kanon

Met een blijde konden troepen 2000 stenen of andere projectielen per dag afvuren. Maar het wapen moest ter plekke opgebouwd worden, en vanwege de enorme omvang was het bijna niet te verplaatsen als het eenmaal stond.

In de 15e eeuw kregen kanonnen wielen en werden ze makkelijker verplaatsbaar. En de kogels werden zo effectief dat ze in een paar dagen een muur konden verwoesten.