Wat was Agent Orange?

De Amerikanen sproeiden met Agent Orange in de Vietnamoorlog. Was dat een gifgas?

De chemische stof Agent Orange was een ontbladeringsmiddel, waarmee in Zuid-Vietnam de vegetatie werd vernietigd.

In de Vietnamoorlog in de jaren 1960 en 1970 hadden het Zuid-Vietnamese regeringsleger en de VS de grootste moeite hun superieure slagkracht te benutten.

De Noord-Vietnamese rebellen verscholen zich in de uitgestrekte jungle, en de Amerikaanse legerleiding besloot daarom dat de bossen weg moesten om de vijand te kunnen vinden en uitschakelen.

Jungle besproeid met enorme ladingen plantengif

In 1962 begon operatie Ranch Hand, en die ging door tot 1971. Ruim 75 miljoen liter gif werd uitgesproeid boven Zuid-Vietnam en delen van Cambodja en Laos die in handen waren van de vijand. Het middel werd Agent Orange genoemd, omdat het in vaten met oranje strepen werd geleverd.

Er werden vooral helikopters en vliegtuigen ingezet om het te verspreiden, maar ook boten en vrachtwagens.

Kinderen raken misvormd door Agent Orange

De chemicaliën veroorzaakten veel ellende bij de Vietnamese bevolking. Volwassenen hadden er lichamelijk en geestelijk zwaar van te lijden, en kinderen werden met afwijkingen geboren.

De Amerikanen sproeiden ook met Agent Blue, dat gewassen doodde. Dit moest voorkomen dat boeren voedsel zouden leveren aan de Vietcong.

Zo’n 20.000 km² Zuid-Vietnamees bos – 20 procent van het totaal – werd verwoest door Agent Orange. Grote gebieden zijn nog steeds onvruchtbaar.

VIDEO – Zie het effect van Agent Orange op kinderen en oorlogsveteranen:

Video