Paul Schutzer/Getty Images

Hoeveel man verloor de VS in Vietnam?

De VS stuurde in 1965 de eerste troepen naar Vietnam en trok de laatste in 1973 terug na een smadelijke nederlaag. Het aantal Amerikaanse troepen in Vietnam was op zijn hoogtepunt in 1969: een half miljoen.

50 år siden: USA fik fred

Volgens cijfers van het Amerikaanse ministerie van Defensie sneuvelden er in de Vietnamoorlog (1955-1975) 58.220 Amerikanen.

Het conflict was een burgeroorlog tussen communisten en anticommunisten in Vietnam, maar groeide uit tot een oorlog tussen de VS en Zuid-Vietnam aan de ene kant en de Sovjet-Unie, China en Noord-Vietnam aan de andere.

Er waren al vanaf het begin van de oorlog militaire adviseurs uit de VS in Vietnam, maar in 1965 gingen er ook troepen naartoe, officieel wegens een aanval op een Amerikaans schip.

In 1969 waren er 550.000 soldaten in Vietnam, maar hoewel de technologie en luchtmacht van de VS superieur waren, bleef de zege uit.

De jonge Amerikanen stuitten op een ervaren, vastberaden en flexibele vijand, die het terrein kende en veel strategische kennis had.

De tactiek van de VS was verkenners vooruit te sturen, waarna helikopters troepen dropten.

Maar de Vietcong viel vaak de verkenners aan, om daarna weer te verdwijnen voordat de versterkingen er waren.

Volgens officiële Vietnamese cijfers stierven er 1,1 miljoen Noord-­Vietnamese strijders en 2 miljoen burgers. Volgens de VS kwamen er circa 250.000 Zuid-Vietnamezen om.