Veldrantsoenen tijdens Oorlog om Jenkins’ oor: Admiraal stopte scheurbuik bij toeval
Voor een vloot die ten strijde trok, was het vitaminegebrek dodelijker dan de vijand. Een admiraal vond bij toeval een oplossing.
In 1741 gelooft admiraal Edward ‘Old Grog’ Vernon van de Britse vloot zijn oren niet als zijn scheepsartsen vertellen dat het aantal scheurbuikgevallen opeens sterk is afgenomen.
Het eten van de vloot is eenzijdig en arm aan vitaminen: vooral pap, gezouten vlees en scheepsbeschuit, en scheurbuik komt veel voor. Het is nog niet bekend dat de ziekte door vitaminegebrek veroorzaakt wordt, en Vernon heeft eerst geen idee waardoor het opeens zo veel beter gaat.
Dan bedenkt hij dat hij zijn mannen sinds kort rum met water en limoen te drinken geeft in plaats van de wijn en het bier die gebruikelijk zijn op zee. De limoen voegde hij toe om het naar algen smakende water lekkerder te maken.
Al snel wordt het drankje een vast onderdeel van het dagrantsoen van Britse zeelui. Het wordt genoemd naar Vernons bijnaam ‘Old Grog’, die verwijst naar de jas van grogham – zijde en wol – die hij altijd draagt.
Pas zo’n 200 jaar later wordt ontdekt dat de hoge concentratie vitamine C limoensap zo effectief maakt tegen scheurbuik.
Wist je dat Britse zeelieden limeys werden genoemd omdat ze grog met limoensap dronken?