Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Messerschmitt Slag om Engeland

Wiskundigen: Hitler had de Slag om Engeland kunnen winnen

Geschiedkundigen dachten al langer dat de Slag om Engeland tijdens de Tweede Wereldoorlog beslist werd door de Duitse incompetentie. Een wiskundige computersimulatie geeft ze gelijk.

Shawshots/Imageselect

Nazi-Duitsland had waarschijnlijk de luchtslag om Engeland gewonnen als de Duitsers niet een aantal tactische blunders hadden begaan.

Dat stellen onderzoekers van de universiteit van York vast nadat ze een computersimulator hebben laten berekenen welk effect veranderingen van de Duitse luchttactiek hadden kunnen hebben.

Meer dan 90 procent kans op Duitse overwinning

‘Volgens de simulaties was de Britse luchtmacht wellicht overwonnen als ze (de Duitsers, red.) de slag eerder waren begonnen en zich hadden geconcentreerd op het bombarderen van de landingsbanen. Dat had een Duitse invasie mogelijk gemaakt,’ schrijven de onderzoekers in een persbericht.

Als Groot-Brittannië in de werkelijke slag bijvoorbeeld 50 procent kans had om te winnen, dan was de kans volgens de berekeningen gereduceerd tot nog geen 10 procent als de Duitsers die twee tactieken hadden gevolgd.

Britten hadden te weinig piloten

Concreet had het hoofd van de Luftwaffe, Hermann Göring, de slag op 18 juni moeten beginnen – drie weken eerder dan het geval was.

Een van de beslissende variabelen in de luchtoorlog was het aantal Britse piloten. De Duitsers hadden veel meer piloten en vliegtuigen, dus volgens de onderzoekers hadden ze de vliegbases continu moeten aanvallen – tot de Britten geen piloten of vliegtuigen meer over hadden.

De simulator gebruikt de statistiekmethode weighted bootstrap, die alternatieve scenario’s kan testen als de fasen van de slag verlengd of verkort worden.

De nieuwe simulator kan volgens de onderzoekers ook gebruikt worden voor andere historische gebeurtenissen.

Lees ook:

Tweede Wereldoorlog

Hoe intelligent waren de nazi’s?

2 minuten
Nazisme

De goede Göring redde joden

6 minuten
Tweede Wereldoorlog

Mosquito: Houten bommenwerper werd Britse troef

12 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg