U.S. National Archives and Records Administration
Dozen vol buskruit worden gestapeld

Wat was de Amerikaanse Leen- en Pachtwet?

De Britten maken in 1941 geen schijn van kans tegen Hitler. De VS zijn terughoudend voor een eigen deelname in de oorlog en nemen een wet aan om de Britten te steunen in de strijd tegen nazi-Duitsland.

De Leen- en Pachtwet (Lend-Lease Act) werd in 1941 door het Amerikaanse Congres aangenomen. Met die wet hadden de VS de mogelijkheid munitie te leveren aan landen die ‘vitaal waren voor de bescherming van de Verenigde Staten’.

Dat betekende dat de Amerikanen wapens, olie en voedsel konden leveren aan landen die tegen nazi-Duitsland vochten, terwijl de VS officieel neutraal konden blijven.

Maar eigenlijk was de wet in strijd met het buitenlandbeleid dat de VS decennialang hadden gevoerd, waarbij het land zich niet bemoeide met conflicten buiten Noord- en Zuid-Amerika.

Dozen vol buskruit worden gestapeld

De VS stuurden grote hoeveelheden munitie naar de Britten – hier worden dozen vol buskruit gestapeld voor de reis.

© U.S. National Archives and Records Administration

De Britten maakten goed gebruik van de wet

De hulp kon Groot-Brittannië goed gebruiken, want na de val van Frankrijk in 1940 voerden ze een eenzame strijd tegen de Duitsers.

De Britten ontvingen uiteindelijk materiële hulp ter waarde van wat nu ongeveer 600 miljard dollar zou zijn, maar ook andere landen deden mee. Tijdens de oorlog gaven de VS zo’n 1 biljoen dollar uit aan leningen, maar bijna alles werd uiteindelijk omgezet in giften.

De hulp werd na de Tweede Wereldoorlog gestaakt, maar in mei 2022 ondertekende president Joe Biden een nieuwe wet.

Daarmee is het voor de VS nu eenvoudiger om wapens te leveren aan de Oekraïense ‘strijd om het land en democratie te beschermen tegen de brute oorlog van Poetin’, verklaarde de president.