Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Waren er ook Duitse verzetsmensen?

Het verzet in Duitsland was geen slagvaardige eenheid zoals in Frankrijk en Polen, maar er waren oppositiebewegingen die weerstand durfden te bieden – op leven en dood.

Akg-Images/Ritzau Scanpix

De nazi’s traden keihard op tegen elke vorm van verzet tegen hun regime, en een georganiseerde verzetsbeweging zoals bijvoorbeeld in Polen en Frankrijk was er niet in Hitler-Duitsland. Wel waren er kleinere verzetsgroepen, die de nazi’s heimelijk tegenwerkten.

Een van de beroemdste was de Weiße Rose, die in de zomer van 1942 werd opgericht door studenten uit München.

De Duitse troepen waren toen tot staan gebracht bij Stalingrad, en een deel van de Duitse bevolking ging twijfelen aan de onoverwinnelijkheid van het Duitse leger.

VIDEO – Zie voorbeelden van de forse nazikritiek van de Weiße Rose:

Toen er verhalen opkwamen over de deportatie van Poolse joden naar kampen, richtten broer en zus Hans en Sophie Scholl een studentennetwerk op dat zich uitstrekte tot Hamburg, Berlijn en Wenen.

Ze verspreidden pamfletten tegen het naziregime en moedigden andere jongeren aan tegen Hitler in verzet te komen en de wapenindustrie te saboteren. Volgens de Weiße Rose was het doel ‘een innerlijke vernieuwing van de gewonde Duitse ziel’.

Op de kasseien voor de universiteit van München is een gedenkteken voor de Weiße Rose en Sophie en Hans Scholl geplaatst.

© Wikimedia Commons

In februari 1943 betrapte een conciërge van de universiteit Hans en Sophie Scholl toen ze pamfletten uitdeelden en gaf hij hen aan bij de Gestapo.

Hierna werden meerdere leden van de groep gearresteerd en gemarteld. Hans en Sophie werden tijdens een showproces veroordeeld wegens verraad en op 22 februari 1943 geëxecuteerd.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg