Vliegtuig uit Tweede Wereldoorlog gevonden onder het ijs

Een zware storm bij de ‘Bermudadriehoek van Groenland’ dwong in 1942 acht vliegtuigen tot een noodlanding. Nu hebben experts een van de toestellen gevonden.

Een vliegtuig van het type dat experts onder het ijs hebben gevonden.

© Shutterstock

76 jaar nadat acht Amerikaanse oorlogsvliegtuigen een noodlanding moesten maken op het ijs van Groenland denken deskundigen een van de toestellen gelokaliseerd te hebben, 91 meter onder het ijs.

De vondst is gedaan door de Amerikaanse organisatie Arctic Hot Point Solutions met behulp van een drone. Daaronder hing een radar die onregelmatigheden onder het ijs opving in precies het gebied waar een squadron oorlogsvliegtuigen in 1942 een noodlanding maakte.

Besmeurd met olie

De deskundigen lieten een sonde door het ijs zakken en ontdekten vervolgens dat het instrument besmeurd was met hydraulische olie. Bij analyse van de rode vloeistof bleek het om hetzelfde type olie te gaan dat onder meer de Amerikaanse jager Lockheed P-38 Lightning gebruikte.

Het squadron, dat bestond uit zes P-38-jachtvliegtuigen en twee B-17-bommenwerpers, was in 1942 op weg van de VS naar Groot-Brittannië toen het vanwege een storm een noodlanding moest maken bij de Baai van Køge voor de oostkust van Groenland.

Groenlandse Bermudadriehoek

‘De baai is de Bermudadriehoek van Groenland. Het weer kan in enkele minuten volledig omslaan,’ aldus expeditieleider Jim Salazar tegen Live Science.

De piloten werden gered, maar hun vliegtuigen bleven achter op het ijs en raakten op den duur ingekapseld. Arctic Hot Point Solutions wil het vliegtuig in de zomer vrij krijgen door te graven en ijs te smelten.